Mainos

Kemikaalionnettomuuden riski kasvussa Itämerellä

Kemikaalien kuljetuksista on liian vähän julkista tai nopeasti saatavaa tietoa. Tiedon puute voi viivyttää kemikaalien torjuntaa ratkaisevasti.

Kemikaalionnettomuuden riski on kasvanut Itämerellä, varoittaa Valtion teknillinen tutkimuskeskus VTT.

Riski kasvaa kaiken aikaa, kun kemikaalikuljetukset Itämerellä lisääntyvät muun meriliikenteen tavoin. Riski on kuitenkin paljon pienempi kuin öljyonnettomuuden riski.

VTT:n selvityksessä huomautetaan, että kemikaalien kuljetuksista on olemassa liian vähän julkista tai nopeasti saatavaa tietoa. Kemikaaleja koskevaa tietoa pidetään usein luottamuksellisena, eikä sitä haluta julkiseen rekisteriin.

Osa satamista pystyy onnettomuustilanteessa antamaan tietoa nopeasti, toiset taas eivät. Tiedon puute viivyttää torjuntaa kenties ratkaisevasti.

VTT haluaisikin, että Itämeren alueella tehtäisiin yhdenmukainen riskiarviointi kemikaalien riskienhallinnasta. Analyysiin tulisi kuulua kaikkien meriteitse tehtävien kuljetusten. Selvityksessä arvioidaan myös, että kemikaalien ympäristövaikutuksista tarvittaisiin lisää tieteellistä tietoa. Tietoa tarvittaisiin esimerkiksi siitä, miten kemikaalit käyttäytyvät aallokossa ja vaikeissa jääoloissa.

Selvityksen ovat rahoittaneet ympäristöministeriö, Suomen ympäristökeskus ja Merenkulkulaitos.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.