Kemijärvi ja Summa järkyttyivät

(MTV3 / Hannu Alsta / Ulla Pulliainen / Sanna Pietiläinen)

Kaupunginjohtaja epäilee Kemijärven joutuneen Stora Enson Amerikan-seikkailuiden maksumieheksi.

Kemijärvellä Stora Enson päätös sulkea tehtaansa vie työpaikan yli 200 ihmiseltä. Tunnelma kaupungissa on järkyttynyt. Tehtaan lopettamista pelätty pitkään ja huhuja asiasta on liikkunut jopa 1980-luvulta lähtien.

Kaupunginjohtaja Timo E. Korva kuvaa päivää synkäksi ja järkyttäväksi. Hän on kuitenkin korostanut, ettei periksi anneta eikä Kemijärvellä sammuteta valoja.

- Kemijärvellä on totuttu vaikeisiin asioihin. Valtiolta ei ole liiemmin apua tullut, Korva huomauttaa.

Korva on myös esittänyt epäilyjä siitä, että Kemijärvellä olisi nyt jouduttu Stora Enson "Amerikan-seikkailuiden" ja Lapin metsäaktivistien tempausten maksumiehiksi.

Tehtaan sulkeminen vaikuttaa laajasti kunnan talouteen, mutta ratkaisulla on myös välilliset vaikutukset. Kemijärveläinen taksinkuljettaja Arto Posio varautuu tulevaan.

- Kyllä se meidänkin tuloihin tulee vaikuttamaan, kun perheet karsivat kulutustaan, Posio arvelee.

Myös Summassa loppua osattiin odottaa

Haminan Summassa työntekijät ovat kulkeneet uutisen jälkeen allapäin. Monikaan ei halunnut kertoa tunnelmistaan toimittajalle. Harvoissa kommenteissa kielenkäyttö oli erittäin kovaa.

Tehtaan johtaja Juha Mäkimattila kertoi iltapäivän tiedotustilaisuudessa, että Summassa on eletty jo pitkään hiuskarvan varassa.

- Tehdas olisi suljettu jo vuonna 2003, ellei tehostamistoimiin olisi ryhdytty.

Kaikkiaan Kaakkois-Suomessa muutokset koskettavat noin 800 työntekijää.

"Autamme irtisanottavia työllistymään"

Stora Enson toimitusjohtaja Jouko Karvinen kertoo ymmärtävänsä, millä tavalla uutinen vaikuttaa työntekijöihin ja heidän perheisiinsä.

- Nämä toimenpiteet ovat kivuliaita, mutta tarpeellisia, jotta Stora Enso pysyy kilpailukykyisenä pitkällä aikavälillä, Karvinen selittää.

Karvinen sanoo yhtiön tekevän yhteistyötä paikallisviranomaisten kanssa, jotta irtisanottavat työntekijät löytävät uutta työtä.

Edellisen kerran Kemijärvellä oltiin tiukan paikan edessä, kun Salcomp vei tuotantonsa Kiinaan vuonna 2004. Samoihin aikoihin kaupungissa lopetti myös muutama pienempi teollisuusyritys.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat