Tiistaina julkistettiin erikoinen elämäkertakirja "Keke Rosbergin elämä ja ajot". Kirjan on kirjoittanut pitkänlinjan moottoriurheilutoimittaja Lasse Erola ilman, että kirjan kohde Keke Rosberg on ollut itse mitenkään osallisena kirjan tekemiseen.
Erola seurasi Keken kilpa-ajajan uraa lehtimiehenä 1980-luvulla, muttei suinkaan ystävystänyt F1-mestarin kanssa.
- Olen kuullut, ettei Keke pidä minusta. Hän on kutsunut minua likasankojournalistiksi, Erola kertoo henkilökohtaisesta suhteestaan kirjansa kohteeseen.
Erolan teoksen ajankohta tuntuu erikoiselta, koska Keken mestaruudesta on vierähtänyt jo 27 vuotta. Keken maineteoista on kaiken lisäksi kirjoitettu kirja jo tuoreeltaan mestaruuden jälkeen Matti Kyllösen ja Keken isän Lars Rosbergin toimesta.
- Halusin kertoa Keken tarinan uudelle sukupolvelle F1-faneja, jotka eivät tiedä Keken urasta. Olin äskettäin F1-valokuvanäyttelyssä, jossa eräs pikkupoika kysyi Keken kuvan kohdalla "kuka toi on?", Erola perustelee motiivejaan.
Kirja ei näin ollen tarjoa varsinaisesti uutta tietoa Kekestä, mutta niputtaa hänen uransa sekä myös Keken manageroimien Jyrki Järvilehdon ja Mika Häkkisen uran alun tapahtumat tiiviisti. Kirjan kiinnostavinta antia ovatkin kertomukset siitä, miten Keke käynnisti kilpa-ajajan uransa jälkeen managerointitoimintaansa. Hän otti ensin Järvilehdon ja pian sen jälkeen Häkkisen suojatikseen 20 prosentin osuudella herrojen palkkasummasta. Suunnitelmat etenivät jopa kohti Tyrrell-tallin ostamista ja suomalaisen F1-tallin perustamista Kansallis-Osake-Pankin tuella. Hanke kuitenkin kariutui.
Häkkisen uraa tukiessaan Rosberg sijoitti suojattinsa tallipaikkojen ostamiseen ison tukun omia rahojaan käyden välillä jopa seitsemän miljoonaa markkaa miinuksella.
- Keke Rosbergilla oli alusta lähtien hyvin tiukka, kasvattajan ote Järvilehtoon ja Häkkiseen. Hän oli luvannut kummankin nuorukaisen isälle, että hän huolehtii pojasta ja koki sen tarkoittavan muutakin kuin vain sopimusten tekoa kilpatallien ja sponsoreiden kanssa. Vielä sittenkin kun Häkkinen pääsi McLarenille ja alkoi saada ammattikoulun käyneen hitsaajan mittapuiden mukaan ruhtinaallisen suurta palkkaa, Rosberg antoi siitä vain pienen kuukausirahan hänen käyttöönsä. Kysymys ei ollut asioita läheltä seuranneen Kari O. Sohlbergin mukaan siitä, että Rosberg olisi halunnut ulosmitata omat saatavansa mahdollisimman nopeasti, vaan siitä, että hän halusi Häkkisen oppivan kunnioittamaan rahan arvoa. Jos kuukausiraha ei riittänyt, Häkkisen piti perustella rahantarpeensa mennessään pyytämään Rosbergilta lisää, Erola kirjoittaa.
Keke kantoi huolta myös Häkkisen ja Erja Honkasen hääjärjestelyistä.
- Hän ehdotti, että pari vihitään ensin Monacossa maistraatissa ja vasta sitten pidetään morsiamen kaavailemat isot kirkkohäät Suomessa. Niin tehtiin. Siviilivihkiminen Monacossa suojasi automaattisesti Häkkisen siihen mennessä hankkiman omaisuuden avioehdolla, Erola kertoo kirjassaan "Keke Rosbergin elämä ja ajot".