Keittiön pintaremontti

Kysymys: Olemme tekemässä pintaremonttia keittiöön. Lähinnä ajatus lähti tasojen vaihdosta ja sitä myöten rönsyillyt eteenpäin. Kaapistot on ok mutta vetimet täytyy vaihtaa, puolipaneli maalataan ja kaakelointi uusiksi. No ei siinä kaikki. Ikkunapuut on ruskeat, (huom. vielä 3-kerrosikkunat ja kaikki aukeaa, eli pestäviä pintoja rutosti ja myös maalattavia). Ulospäin tämä on ihan jees-juttu, mutta voiko ne maalata sisältäpäin valkoiseksi, vai onko se kaiken taiteen ja sääntöjen vastaan?
Onko sinulla vinkkiä antaa myös millä saa värisävyt "mätsämään" (siis kaakeli, maali ja taso/10 v vanha kaapisto , kun ei nuo keittiökaupat ole niin innokkaita auttamaan, johtuu varmaankin ostoksen pienuudesta, kun vain taso on kyseessä. Sekin maksaa kyllä mielestäni riittävästi jotta palveluhenkeä voisi löytyä.
Vastaus: Tuossa on samassa itse asiassa suuri joukko oleellisen tärkeitä kysymyksiä koskien remontin tavoitteita sekä palvelun hankintaa. Kuluttajan kannalta tilanne on juuri näin, mutta miten eteenpäin? Joten otetaan tässä ne keskeisimmät asiat, jotka lähes päivittäin tulee vastaan.

Remontin tavoite ja keinot

Usein huomataan yksityiskohta, joka häiritsee ja halutaan korjata. Tämän jälkeen löytyy seuraava kohta, joka on hyvä korjata, koska se liittyy alkuperäiseen ongelmaan. Eli ollaan "rönsyilyssä", joskin positiivisessa mielessä ja oikeilla jäljillä. Remontti on joka tapauksessa "kallis", joten kannattaa todellakin tarkastella huonetilaa kokonaisuutena. Muutoin aluksi käytetty raha joko menee hukkaan tai jälki ei ole sitä, mitä on alussa odottanut.

Remontin teko ja tyylikkyys

Ikkunapuitteet voi maalata sisäpuolelta ja ikkunoiden välistä. Tosin tummalle pohjalle valkoinen maali voi tuottaa vaikeuksia. Tumma alusta voi näkyä läpi, joten ensin valkoinen pohjamaali. Minkään säännön tai tyylin vastaista tämä ei sellaisenaan ole, edellyttäen että sopii muuhun ympäristöön.

Puolipaneelin maalaus vaatii hyvän pohjatyön. Jos paneeli on lakattu, tulee lakka poistaa. Muutoin maali ei pysy.

Vinkkinä "mätsäykseen" voin sanoa, että ei millään keinolla saa tyylikkäästi noilla kuvauksilla uutta ja vanhaa. Useimmiten lopputulos on paikatun näköinen. Vanhat kaappirungot vanhoilla ovilla ovat ok, mutta uuden materiaalin kanssa vanha todellakin näkyy vanhana ja paikattuna. Jos remonttibudjetti saa olla korkeintaan muutama tuhat markkaa, on ovien tai tasojen vaihto realistinen vaihtoehto. Mutta jos todella haluaa parantaa sekä ulkonäköä että samalla käytettävyyttä, menee paikkaamiseen käytetty raha hukkaan.

Eri materiaalien sävyjen "mätsäämiseen" voi ja kannattaa käyttää apuna sisustusalan ammattilaista, jos itse on epävarma hyvästä lopputuloksesta. Mistäkö moinen löytyy? Riippuu paikkakunnastanne. Remontointi on usean ammatti- ja tarvikealan yhteen sovittamista, joten kaiken saaminen yhdestä paikasta on harvinaista. Yhden tuotealan asiantuntija ei välttämättä tunne toista. Näin jäljelle jää kolme vaihtoehtoa: kokoatte itse eri myymälöistä tarvittavat tiedot ja teette sävysuunnitelman, löydätte alan erikoismyymälän, jossa on yhdessä paikassa kaikkien ko. tarvikkeiden lisäksi sisustussuunnittelu tai ostatte sisustussuunnittelijalta valmiin suunnitelman.

Keittiökauppojen palvelutavassa on tietysti eroja riippuen millaista palvelua asiakas hakee. Eli onko tullut valittua oikeanlainen myymälä suhteessa omiin tavoitteisiin. Suuri osa näistä kuitenkin toimittaa myös tasoja ilman kalustoa. Hyvin varustetut keittiömyymälät eivät välttämättä ole kiinnostuneita ovien vaihtamisesta, koska näiden laatutasotavoite on korkeammalla. Kuten mainitsin, ei paikkaaminen ole uuden veroinen ja ovien vaihto usein tuottaa pettymyksen.

Useimmiten on palvelun löytämisen ongelmassa vika siinä, että oma käsitys kustannuksista poikkeaa siitä, mitä on saatavissa. Materiaalit ovatkin kalliimpia mihin on varautunut ja myyjän on vain nostettava kätensä pystyyn: ei voi auttaa. Tai vielä yleisimmin työn kustannukset: mielellämme saamme palkkaa, mutta toiselle maksettaessa se on jo vaikeampaa. Remontoinnissa pieneltäkin tuntuva työ maksaa suhteellisen paljon, koska usein työn aloittaminen maksaa enemmän kuin sen tekeminen. Pelkkien tasojen vaihtokustannus saattaa olla puolet siitä, mitä koko keittiön asennus maksaisi.

Jos haluatte tarkempia vinkkejä remontistanne tai palvelun saamisesta, laittakaa tarkennettu uusi kysymys sekä tieto asuinpaikkakunnastanne. Yritän täsmentää sen mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja