Mainos

Käyttäjät tyytyväisiä kutsujoukkoliikenteeseen

Käyttäjät olivat monista puutteista huolimatta tyytyväisiä kutsujoukkoliikenteeseen puolivuotisen kokeilun aikana. Uudenmaan kokeilualueella kutsujoukkoliikennettä piti hyvänä neljä viidestä ja Seinäjoella kaksi kolmesta käyttäjästä.

Kokeilun aikana ongelmina olivat ruuhkahuiput, jolloin kalusto ei tahtonut riittää kaikille kuljetusta tarvitseville. Myös maksukortit tuottivat aluksi hankaluuksia. Tuusulassa puutteena pidettiin myös sitä, että kokeilu ei ulottunut koko kunnan alueelle. Havaittuja ongelmia on kuitenkin pyritty korjaamaan jatkuvasti kokeilun aikana, sanoo ylitarkastaja Sabina Bäck liikenneministeriöstä.

Kutsuohjattu joukkoliikenne on bussi- ja taksiliikenteen välimuoto. Liikennettä hoidetaan pääasiassa monikäyttöisillä pikkubusseilla, jotka hakevat asiakkaita haluttuun aikaan ja kulkevat toivottuja reittejä. Vastavalmistuneen arvion mukaan kutsujoukkoliikenne toisi myös säästöjä kunnille, kunhan alkuinvestoinnit on maksettu. Varsinkin sosiaali- ja terveyspuolella säästöt näyttävät kuntien arvion mukaan selviltä.

Liikenneministeriön vetämä EU-hanke jatkuu Seinäjoella, Tuusulassa, Keravalla ja Järvenpäässä ainakin toukokuun loppuun. Etenkin uutta tekniikkaa testaavassa Sampo-liikennekokeilussa oli mukana myös useita muita maita. Kutsuohjatun joukkoliikenteen kokeilu jatkuu EU:ssa myös uudessa Samplus-hankkeessa. Uudessa hankkeessa pääpaino ei enää ole tekniikassa, vaan pikemminkin palvelujärjestelmän kokonaisuuden kehittämisessä. Uudessa kokeilussa arvioidaan myös enemmän hankkeen kustannuksia ja hyötyjä sekä juridisia kysymyksiä. Suomi on uudenkin hankkeen vetäjänä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.