Mainos

Kauppakamari vaatii tasaveron selvittämistä

Keskuskauppakamari vaatii selvitystä tasaveron käytöstä valtion tuloverotuksessa. Jos uudistus toteutuisi, valtaosalla suomalaisista olisi sama veroprosentti.

Kauppakamari laskee, että tasaveron vaikutus keskituloisille olisi vähäinen. Heidän marginaaliverotuksensa kuitenkin alenisi, mikä lisäisi kannustavuutta. Pienituloisten verotus kevenisi perusvähennyksen avulla.

Keskuskauppakamari huomauttaa, että tasaveron piirissä ovat jo ennestään kunnallisverot, sosiaaliturvamaksut ja pääomatulot, eli valtaosa yksityishenkilöiden tuloveroista. Myös yritykset maksavat veronsa koosta riippumatta vain yhden verokannan mukaan.

- Ainoa progressiivinen tulovero on valtiolle ansiotuloista maksettava vero, joka on vain noin neljäsosa kaikista suomalaisten tulon perusteella maksamista veroista, Keskuskauppakamarin johtaja Hannele Ranta-Lassila toteaa.

Yleinen veroprosentti olisi Keskuskauppakamarin laskelman mukaan 32,5, jos valtion verotulot pysyisivät ennallaan ja perusvähennys olisi 5000 euroa. Pienituloisia suosiva 10 000 euron perusvähennys johtaisi 41,5 prosentin tuloveroon.

Tasavero noin 20 maassa

Tasaveromalli on nyt käytössä noin 20 maassa, muun muassa Suomen naapureissa Virossa ja Venäjällä. Sovellettavat mallit ovat erilaisia, mutta kaikissa tasaveromaissa pienet tulot on vapautettu kokonaan verosta perusvähennyksen avulla.

Nykyiset tasaveromallin käyttäjät ovat enimmäkseen entisiä sosialistimaita ja kooltaan pieniä tai enintään keskisuuria. Tasaveroa peritään myös Islannissa.

Tasaveromaissa on tyypillisesti suhteellisen pieni julkinen sektori, jonka rahoittamiseen ei tarvita paljon verotuloja.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.