Mainos

Kauhajoki-raportti: Kolme selvisi teeskentelemällä kuollutta

Kolme opiskelijaa selvisi teeskentelemällä kuollutta Kauhajoen koulumurhissa syyskuussa 2008. Tieto käy ilmi oikeusministeriön tutkintalautakunnan nyt julkaistusta raportista. Koulun opiskelija Matti Saari murhasi koulussa kymmenen ihmistä.

Kaksi luokassa ollutta ei saanut vammoja lainkaan, yhtä oli ammuttu päähän.

Tiistaina 23. syyskuuta 2008 Seinäjoen ammattikorkeakoulun Kauhajoen-yksikössä oli tiedossa tavanomainen koulupäivä, tutkintalautakunnan raportissa kuvataan. Rakennuksessa oli koulusta saadun tiedon mukaan 260 ihmistä.

Raportti kertoo tapahtumien kulusta näin:

Lue tutkintalautakunnan koko raportti tästä:

Kauhajoen uhrit:

Lue juttuja raportista tästä:

"Rakennuksen uuden osan pohjakerroksen luokassa 3 alkoi kello 8 yritystoiminnan perusteiden oppitunti restonomiopiskelijoille. Aamulla oli tarkoitus kerrata aihetta kaksi tuntia ja sen jälkeen aloittaa koe kello 10. Opiskelijat ja opettaja kuitenkin sopivat heti alussa, että ensin kerrataan tunnin verran ja sen jälkeen aloitetaan koe."

"Kello 9 pidettiin tauko ja koe aloitettiin kello 9.15. Opettaja totesi kokeen aluksi, että kaikkien on tehtävä koetta tunnin ajan ennen kuin voi poistua luokasta. Puoli yhdentoista aikaan kokeesta oli poistunut viisi opiskelijaa."

"Miesopettaja ja loput 12 opiskelijaa jäivät vielä luokkaan. Luokkaan jääneet opiskelijat olivat yhtä lukuun ottamatta naisia."

"Samoihin aikoihin, noin kello 10.30, koulun pihalle tuli samaan opiskelijaryhmään kuuluva restonomiopiskelija, jonka olisi pitänyt olla muiden tapaan kokeessa. Kokeesta tosin puuttui muutama muukin opiskelija eikä poissaolo siten ollut kovin poikkeuksellista."

Mustat vaatteet ja kassi

"Koulun alueelle tulleella opiskelijalla oli tavanomaisesti käyttämänsä mustat vaatteet, mutta poikkeuksellista oli suurehko musta kassi. Jotkut henkilökunnasta ja opiskelijoista näkivät ja osa myös tunnisti tulijan, mutta kukaan heistä ei tulkinnut tilannetta erityisen poikkeavaksi."

Raportti jatkaa tilannetta näin:

"Opiskelija meni sisään koulurakennukseen, kävi vielä ulkona ja meni portaikon kautta luokan 3 luo. Luokasta häntä ei todennäköisesti nähty, mutta ainakin kolme henkilöä näki miehen seisoskelevan jonkin aikaa luokan oven ulkopuolella."

"Asetta hänellä ei silloin nähty. Mies meni sisään luokkaan ja ampui pistoolilla luokan etuosaan. Sen jälkeen hän palasi takaisin käytävään, jossa hän vaihtoi aseeseen lippaan."

"Koetta valvonut opettaja käski kaikki maahan ja syöksyi työntämään ovea, jonka aukeamissuunta oli luokkaan päin. Hän sai vain hetken estettyä ampujaa tulemasta uudelleen luokkaan, sillä tämä ampui ovessa olevan pyöreän ikkunan läpi."

"Samoihin aikoihin hän myös ampui käytävälle tulleita muita henkilöitä kohti, mutta ei osunut. Luokkaan päästyään tekijä ampui opettajaa useita kertoja ja jatkoi ampumalla pöytien ja tuolien taakse suojautumaan pyrkiviä opiskelijoita samalla raivoten ja kiroten."

"Tekijä kierteli luokassa ja ampui, kun havaitsi jonkun ääntelevän tai liikkuvan. Kaksi luokassa olleista pystyi piiloutumaan ja olemaan liikkumatta sillä tavoin, että he säästyivät luodeilta."

"Heidän lisäkseen yksi opiskelija selvisi hengissä, vaikka saikin luodin päähänsä. Yksi näistä kolmesta soitti heti ampumisen alettua hätäkeskukseen, jolloin kello oli 10.43."

Raportti kuvaa hätäpuhelua

"Hän kertoi kuiskaten paikkakunnaksi Kauhajoen. Tapahtumapaikasta hän käytti lyhennettä SeAMK ja sanoi kyseessä olevan ammattikoulu Topeeka-tien varrella. Tapahtumaluokan hän kertoi olevan alakerrassa. Opiskelija kertoi monen loukkaantuneen ja että opiskelijoita oli noin kaksikymmentä. Soittaja piti hätäkeskuspäivystäjän pyynnöstä puhelinlinjan auki lähes keskeytyksettä puolentoista tunnin ajan. Puhelun alkuvaiheessa laukausten sekä tekijän ja uhrien ääniä välittyi hätäkeskukseen."

"Kello 10.53 tekijä levitti luokkaan bensiiniä, sytytti sen palamaan ja poistui luokan takaosan ovesta viereisen kuivaushuoneen suuntaan."

"Luokassa piileskelleet kolme opiskelijaa nousivat lattialta ja avasivat kaksi tuuletusikkunaa. Päästäkseen ulos heidän täytyi lisäksi rikkoa ikkunalaseja, mikä onnistui tuoleilla lyömällä."

"Kaksi heistä pakeni ikkunasta ja juoksi joen suuntaan päätyen joen rantaan piileskelemään yli puolentoista tunnin ajaksi. Päähän osuman saanut jäi matkasta ja pyrki toiseen suuntaan. Hän tuupertui matkalla, mutta pääsi pian ambulanssiin ja edelleen sairaalahoitoon."

"Kaikki kolme olivat kuulleet ja osittain nähneet tapahtumat luokassa, minkä seurauksena heillä oli suuri pelko siitä, että tekijä seuraa perässä. Näiden kolmen pelastuneen lisäksi luokasta pääsi oven kautta poistumaan yksi opiskelija, joka kuitenkin löytyi kuolleena luokan ulkopuoliselta käytävältä. Poistuminen todennäköisesti tapahtui tulipalon sytyttämisen jälkeen. Tekijä ilmeisesti ampui häntä sekä luokassa että vielä käytävässä."

Tunti ja 15 minuuttia

Tutkintalautakunnan raportin mukaan Matti Saari ei tämän jälkeen surmannut kuin itsensä. Hän kuitenkin liikkui vielä koulussa tunnin ja 15 minuutin ajan esteettä koulun tiloissa ammuskellen, esineitä rikkoen ja tulipaloja sytytellen, mikä kuului ja näkyi myös koulun ulkopuolelle. Saari oli myös soittanut puhelun tuttavalleen.

"Pelastuslaitoksen ensimmäiset yksiköt saapuivat tapahtumapaikalle Kauhajoen pelastusasemalta Kauhajoen palopäällikön johdolla kello 10.52. Pelastusyksiköt ryhtyivät eristämään aluetta, jolla oli alkuvaiheessa paljon koulusta paenneita ja sivullisia."

"Kello 11.22 tekijä kävi ulkona koulurakennuksesta ja ampui kohti pelastusyksiköitä. Yhteen sammutusautoon osui luoti, jolloin henkilöstöä siirrettiin suojaisempiin asemiin."

"Kello 12.09 poliisin toinen toimintaryhmä ilmoitti, että he olivat havainneet ensimmäisen kerroksen tasanteella panssarilasin läpi mustiin pukeutuneen henkilön, jolla oli ase kädessä. Toimintaryhmä eteni ensimmäisen kerroksen aulaan ja löysi noin kello 12.10 kyljellään makaavan mieshenkilön ase vieressään. Päänvieressä oli verta. Heti ei ollut selvää, että hän oli ampuja, mutta taskuissa olleet lippaat vahvistivat aseen kuuluvan tälle henkilölle."

Paenneet piilossa

Tutkintaryhmän arvion mukaan kello 12.09 Saari havaitsi rakennukseen tunkeutuneet poliisimiehet ja ampui itseään päähän ensimmäisen kerroksen aulassa.

"Kaksi tapahtumaluokasta paennutta opiskelijaa joutui odottamaan koulun läheisessä metsikössä noin puolentoista tunnin ajan. Heillä oli lähes koko ajan yhteys hätäkeskukseen, josta heitä rauhoiteltiin ja neuvottiin muun muassa olemaan lähtemättä uimaan joen yli."

"Kello 12.28 poliisi haki nämä opiskelijat metsiköstä ja saattoi heidät sairaankuljetusyksikköön, joka kuljetti heidät terveyskeskukseen. Toinen heistä sai lieviä vammoja ikkunasta pakenemisen yhteydessä."

"Opiskelijoiden kokemukset tapahtumista luokassa ja odottaminen metsikössä ampujaa peläten olivat äärimmäisen kuormittavia, mitä ei aluksi otettu kunnolla huomioon. Opiskelijat joutuivat kulkemaan pois metsiköstä poliisin perässä ilman tarvitsemaansa fyysistä apua. Sairaankuljetusyksikön luona yksi henkilöstöstä ilmaisi ääneen lähtevänsä toisaalle hoitamaan niitä, jotka oikeasti tarvitsevat apua."

Katso Jarkko Sipilän juttu (Seitsemän uutiset 17.2.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.