Mainos

Katrina-hurrikaani tappanut jopa tuhansia USA:ssa

Kymmenillä tuhansilla ihmisillä on pula puhtaasta vedestä ja ruuasta Yhdysvaltain etelä- ja kaakkoisrannikolla. Evakuointia on kiihdytetty kulkutautiepidemioiden pelossa. Valkoisesta talosta ilmoitettiin illalla, että Yhdysvallat on valmis ottamaan ulkomaista apua vastaan tuhoalueelle.

Amerikkalaisviranomaiset ovat ensimmäisen kerran vahvistaneet Yhdysvaltain eteläisiin osavaltioihin maanantaina iskeneen Katrina-hirmumyrskyn hurjat kuolinluvut.

Louisianan demokraattisenaattorin Mary Landrieun mukaan New Orleansissa ja Meksikonlahden rannikolla on tuhansia kuolleita hirmumyrsky Katrinan jäljiltä.

- Käsityksemme mukaan kuolleita on tuhansittain, Landrieu sanoi tiedotustilaisuudessa Baton Rougessa.

Monissa kaupungeissa tilanne on kaoottinen. Kymmenillä tuhansilla ihmisillä on pula puhtaasta vedestä ja ruuasta ja evakuointia on kiihdytetty kulkutautiepidemioiden pelossa.

New Orleansissa rikosaalto

Tulvavesien alla makaava New Orleansin kaupunki muuttui tänään lähes sotatantereeksi, kun ryöstelijät muun muassa ampuivat sotilashelikopteria ja haavoittivat yhtä kansalliskaartin sotilasta.

Laukauksia on kuultu eri puolilta kaupunkia. Ryöstelijät murtautuivat sisään kauppoihin, asuintaloihin, sairaaloihin ja toimistoihin. Osa etsi ruokaa, mutta monille muille kelpasi kaikki mahdollinen arvotavara.

Kansalliskaartin sotilas haavoittui myöhään keskiviikkona paikallista aikaa lähellä Superdome-urheilustadionia, missä tuhannet myrskyä paenneet ihmiset odottivat edelleen evakuointia. Chinook-sotilashelikopterin tulittamisesta kertoneet Harrisin piirikunnan viranomaiset eivät tarkentaneet, missä välikohtaus sattui. Kopteri ei kuitenkaan ollut vaarassa pudota.

Myös Biloxin ja Gulfportin kaupungeissa Mississippin osavaltiossa ryöstelijät tekivät selvää jälkeä kaupoista ja toimistoista haaliessaan mukaansa kaiken irti lähtevän.

New Orleansin asukkaiden evakuointi jatkuu. Kaupunginjohtaja Ray Naginin mukaan kaupungissa ja sen välittömässä läheisyydessä on vielä "useita satoja tuhansia" ihmisiä. Seudulta on lähtenyt tai evakuoitu jo liki miljoona ihmistä. Naginin mukaan kaupungin saaminen elinkelpoiseen kuntoon voi viedä jopa neljä kuukautta.

Aamulla New Orleansin sairaaloista evakuoitiin tuhansia potilaita. Potilaat evakuoitiin ainakin yhdeksästä eri sairaalasta, jotka olivat jääneet ilman sähköä ja vettä.

Sen sijaan Mississippin osavaltion rannikkoalueelle saatiin myöhään eilen toimitettua juomavettä. Viranomaiset kertoivat, että 85 rekka-autoa kuljetti vettä yli 20 alueelle.

Yhdysvaltain rannikkovartioston mukaan ainakin 20 öljynporauslauttaa on kateissa Meksikonlahdella. Samoin myrskyn katkaisema kaasuputki on tulessa.

Bush: Jälleenrakennus vaatii vuosia

Yhdysvaltain presidentti George Bush on tehnyt tarkastuslennon Katrina-myrskyn tuhoalueille.

Presidentin virkakone Air Force One lensi vain vajaan kilometrin korkeudella Lousianan, Mississippin ja Alabaman osavaltioiden tuhoalueiden yllä. Bush kertoi lennon jälkeen, että vie vuosia ennen kuin rannikon tuhoutuneet alueet toipuvat tuhoista.

Valkoisessa talossa puhunut Bush kuvasi Katrinaa yhtenä pahimmista luonnonkatastrofeista Yhdysvaltain historiassa. Hän lupasi myrskytuhoalueelle suuria jälleenrakennusponnistuksia, mutta ei täsmentänyt, kuinka suurista summista on kyse.

Bushin mukaan ensiksi on tarkoitus pelastaa alueella hädässä olevat ihmiset ja sen jälkeen korjata tuhoutuneet sähkö-, puhelin- ja tieverkot.

Valkoisesta talosta ilmoitettiin illalla, että Yhdysvallat on valmis ottamaan ulkomaista apua vastaan tuhoalueelle.

(MTV3-Reuters-STT-AFP-DPA)

(Kymmenen uutiset 01.09.2005)

(Kymmenen uutiset 01.09.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.