Mainos

Kashmirilaisryhmä Delhin iskun takana

YK:n pääsihteeri Kofi Annan on tuominnut Intian iskut ja kehottaa maan hallitusta tuomaan syylliset mahdollisen nopeasti oikeuden eteen.

Aiemmin tuntematon kashmirilainen äärijärjestö on ilmoittanut tehneensä Delhin lauantaiset pommi-iskut. Asiantuntijat uskovat kuitenkin, että ryhmä kuuluu suurempaan, Pakistanissa toimivaan ryhmään.

Kashmirilaisiin sanomalehtiin soitti tänään Inqilabi Mahaz -ryhmä ja kertoi olleensa pommi-iskujen takana. Ryhmä myös uhkasi tehdä lisää iskuja tulevaisuudessa. Delhin poliisi kertoi tutkivansa ilmoituksen aitoutta.

Intia on toistaiseksi kieltäytynyt arvioimasta, kuka oli kolmen räjähdyksen takana. Turvallisuusasiantuntijoiden mielestä niiden taustalla on Lashkar-e-Taiba-ryhmä pyrkimyksenään horjuttaa Intian ja Pakistanin rauhanhanketta.

Intia on kiristänyt turvatoimet Delhissä äärimmilleen, sillä pelkona on, että iskut synnyttävät väkivaltaisuuksia uskontoryhmien välille. Poliisi on jatkanut iskujen selvittämistä, ja tiedotusvälineiden mukaan kymmeniä on pidätetty.

Intian sisäministeriön mukaan pommi-iskujen sarja surmasi ainakin noin 59 ihmistä ja haavoitti lähes 200:aa. Pommit räjähtivät puolen tunnin sisällä vilkkailla kauppapaikoilla.

Annan tuomitsi Intian iskut

YK:n pääsihteeri Kofi Annan on tuominnut Intian iskut ja kehottaa maan hallitusta tuomaan syylliset mahdollisen nopeasti oikeuden eteen.

- Pääsihteeri on kauhistunut useita kuolonuhreja vaatineesta terrori-iskujen sarjasta Intian pääkaupungissa. Hän on erityisen järkyttynyt siitä, että uusin terroristien väkivalta tapahtui hindujen tärkeän Diwali-juhlan alla, pääsihteerin lehdistötoimiston välittämä lausunto kuului.

Myös EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana on tuominnut iskut jyrkästi. Britannian ulkoministeri Jack Straw arvioi, että iskujen tarkoituksena oli aiheuttaa mahdollisimman suurta hävitystä.

-Tuomitsen jyrkästi Delhin kauhistuttavat iskut, jotka ilmeisesti tehtiin vilkkailla alueilla mahdollisemman suuren verilöylyn aikaansaamiseksi, Straw sanoi.

Paikallinen viestin: Delhin iskuissa haavoittui myös turisteja

Delhin räjähdyksissä haavoittuneiden joukossa oli myös ulkomaalaisia, intialainen uutistoimisto PTI kertoo. Uutistoimiston mukaan haavoittuneet turistit olivat ostoksilla iskun kohteena olleella torilla.

Jo aiemmin räjähdyspaikoilla kerrottiin olleen useita ulkomaalaisia.

Suomen Intian-suurlähetystön tiedossa ei ole, oliko iskujen kuolonuhrien joukossa ulkomaalaisia.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.