Karu totuus energiajuomista: 23-vuotias Piia kertoo riippuvuudestaan

Energiajuomat ovat viime vuosina herättäneet paljon keskustelua. Terveysasiantuntijat ovat olleet huolissaan erityisesti lasten ja nuorten lisääntyneestä energiajuomakulutuksesta, sillä juomilla on raportoitu olevan erilaisia haittavaikutuksia.

Nämä lisäaineilla, kofeiinilla ja tauriinilla höystetyt sokeripommit koukuttavat tänä päivänä monia. Energiajuomia juodaan jo nuoressa iässä, koska se on trendikästä ja juomat antavat pitkiin koulupäiviin lisäpiristystä. Muutamasta tölkistä kasvaakin nopeasti kierre, joka johtaa pahimmassa tapauksessa riippuvuuteen.

23-vuotias Piia ryhtyi juomaan energiajuomia alun perin viisi vuotta sitten ylioppilaskirjoitusten vuoksi. Monen tunnin kirjoitussessioihin oli saatava jostain lisäenergiaa, mutta kahvi maistui liian pahalta.

– Muistan ottaneeni ensimmäiset kulaukseni juomasta nenästä kiinni pidellen ja miltei henkeäni haukkoen - juoma oli minun makuuni aivan liian makeaa. Tuolloin rutinoitunut tapa napata kaupan hyllystä eväiden seuraksi energiajuoma muotoutui vuosien aikana tavaksi, jollaista en ikinä olisi osannut odottaa. Kun kirjoitukset olivat ohi, maistui makea juoma kerta kerran jälkeen paremmalta. Vähitellen tapa nauttia juomaa energian saamiseksi muuttui selvästi riippuvuudeksi - kun joku joi kupin kahvia, minä join energiajuomaa. Litkua meni pahimmillaan viisi tölkkiä päivässä, Piia muistelee.

"Päivää on vaikea saada käyntiin ilman energiajuomaa"

Nykyään Piia juo energiajuomia vanhasta tottumuksesta. Vaikka mielessä on käynyt monta kertaa juomisen lopettaminen, eivät yritykset ole onnistuneet. Juomasta on tullut osa Piian arkipäiväisiä rutiineja. Piia myöntää olevansa koukussa energiajuomiin.

– Minun on vaikeaa saada päivääni käyntiin, jos en juo energiajuomaa. Minusta tulee levoton ja koen, ettei keskistymiskykyni ole terävimmillään, jos en juo energiajuomaa.

Piia tietää, etteivät energiajuomat tee terveydelle hyvää ja onkin usein kateellinen niille ihmisille, jotka tukeutuvat luonnollisempiin piristeisiin - tai ei piristeisiin lainkaan. Nopean energiapiikin jälkeen Piialle tulee usein paha ja turpea olo, mutta se ei estä nuorta naista ostamasta seuraavaa tölkkiä.

Kahden viikon tauko paljasti karun totuuden

Kaksi viikkoa sitten Piia päätti ottaa itseään niskasta kiinni ja kokeilla pientä taukoa energiajuomista. Piia halusi kokeilla, kuinka paljon nämä juomat todellisuudessa vaikuttavat kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

– "Voisin ottaa Batteryn" on ajatus, joka pyörii mielessäni kun minulle tarjotaan kahvikupillista. Olen saanut myös lähipiiriltäni negatiivista palautetta tottumuksestani. Se, että on valmis ajamaan kymmeniä kilometrejä aamulla pelkän energiajuomatölkin perässä, ei heidän mielestään ole terve ajatus. Päätin testata itseäni taas yhden lukemattomista kerroista ja tällä kertaa todella onnistuin.

Minkälaisia oireita kahden viikon energiajuomattomuus sitten aiheutti?

– Töissä tauolla huomasin ensin jyskyttävän päänsäryn. Kaksi ensimmäistä päivää olivat vaikeita, mutta toisaalta huomasin sen, kuinka huonon olon juomasta saan.

300 kilokaloria ja 70 grammaa sokeria kurkusta alas

Piia tajusi kahden viikon tauon aikana myös, kuinka paljon turhia kaloreita hän on juomista päivittäin saanut. Kahden tölkin päivätahdilla Piia oli kaatanut 70 grammaa sokeria kurkustaan alas.

– Miltei 300:n kilokalorin päivittäisen annoksen poistuminen ruokavaliostani on tehnyt olostani kevyemmän. Minusta tuntuu myös, että olen vähemmän turvonneempi kuin silloin, kun nautin juomaa päivittäin. Huomaan myös olevani huomattavasti pirteämpi, kun en juo energiajuomaa. Olo on kokonaisvaltaisesti parempi ja inhotus juomaa ja sen vaikutuksia suurissa määrin nautittuna kohtaan on nostanut päivä päivältä päätään korkeammalle.

Kahden viikon energiajuomalakon jälkeen Piia päätti koemielessä ostaa yhden tölkin juomaa ja kokeilla, maistuisiko juoma enää samalla tavalla hyvältä.

– Tauon jälkeen juoma maistui vastenmielisen makealle. Maku oli uskoakseni likimain sama kuin silloin, kun maistoin juomaa ensi kertoja.

Jatkossa Piia toivoo pystyvänsä pysymään erossa energiajuomista, vaikka tie energiajuomattomuuteen tuleekin olemaan pitkä ja kivinen.

– Tiedän, että niiden päivittäiseen nauttimiseen on niin helppo sortua, että voin sitä vastoin sanoa tekeväni kaikkeni, etten joudu enää siihen junaan. Se mahtava olo, joka energiajuomista eroonpääsemisestä on syntynyt, on minulle ehdottomasti jotain tavoittelemisen arvoista.

Piia on juonut viiden vuoden aikana keskimäärin 2 tölkkiä energiajuomaa päivässä. Kun tölkin hinta on noin 2,5 euroa, rahaa on viiden vuoden aikana palanut juomiin yli 4500 euroa.

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja