Mainos

Karalahti-juttu: Mistä syyttäjä ja puolustus ovat eri mieltä?

Peruskiista on ilmeinen: syyttäjä väittää Jere Karalahden rahoittaneen huumekauppaa 20 000 eurolla. Karalahti kiistää jyrkästi syyllistyneensä mihinkään rikolliseen toimintaan. Mistä asioista ollaan eri mieltä ja mitä ne merkitsevät?

Syyttäjä sanoo Karalahden antaneen rahaa, jolla on ostettu huumeita. Puolustuksen mukaan mukaan Karalahti on maksanut velkaa.Syyttäjän mukaan Karalahti oli tietoinenhuumekaupoista ja kuulusteluissa vaikeneminen kertoo halusta salata asioita. Näitä avainsanoja on pohdittu alempana.

Mitä oikeudessa syyttäjä Erkki Huhtalan ja Karalahden asianajajan Jarkko Jaatelan puheenvuoroissa on tullut ilmi? Lähteenä on käytetty myös poliisin esitutkintapöytäkirjoja.

Espoon kihlakunnasyyttäjä Erkki Huhtala

Asianajaja Jarkko Jaatela

Rahat

Syyttäjä: Karalahti on auttanut huumerikollisia lainaamaan ensin 5000 euroa eräältä mieheltä valehtelemalla ja sitten antanut jutun päätekijöille 15000 euroa. Näillä rahoilla hankittiin amfetamiinia, joista Karalahti rahoitti 4 kiloa.

Puolustus: Karalahti on maksanut 10 000 euroa velkoja ystävälleen. Karalahti ei ole tiennyt mahdollisista huumekaupoista.

Kommentti: Selvää on, että Karalahti on antanut 10 000 euroa kanssasyytetyille. Siitäkään ei ole ristiriitaa, että Karalahti on valehdellut Olli Jokiselle lainatessaan häneltä rahaa. Syyttäjän väite viidestätoistatuhannesta eurosta perustuu päätekijän ja järjestelijän väliseen tekstiviestiin, jonka mukaan he saivat "15". Se on epäselvää, mistä Karalahti olisi saanut ylimääräisen viisitonnisen.

Velka

Syyttäjä: Karalahti on rahaa antaessaan tietoisesti rahoittanut huumeiden ostoa.

Puolustus: Velka on ollut todellinen ja syntynyt kevään juhlinnasta. Puhelinkuuntelut kertovat, että järjestelijä on perinyt velkaa kesän aikana useasti.Kun Karalahti on vain maksanut velkaansa, kyse ei voi olla huumekaupasta.

Kommentti: Velka vai huumekauppa on keskeinen kysymys koko jutussa. Oikeus joutuu pohtimaan onko jutussa riittävästi näyttöä siihen, että Karalahden voi olettaa tienneen huumeista. Katso kohta Tietoisuus.

Huumeet

Syyttäjä: Karalahden antamilla rahoilla on ostettu osa heinäkuun lopussa jutun ns. järjestelijän hallusta takavarikoidusta 6,5 kilon amfetamiinierästä.

Puolustus:Karalahti on maksanut velkansa järjestelijälle, eikä ole tiennyt huumeista. Jutussa ei ole mitään näyttöä siitä, että Karalahden antama 10 000 euroa olisi mennyt huumeisiin. Huumekaupan tunnustaneen järjestelijän mukaan Karalahti ei ole tiennyt huumeista.

Kommentti: Poliisi on tehnyt jutussa kaksi isoa amfetamiinitakavarikkoa. Ensimmäisen kesäkuun lopussa ja toisen heinäkuun lopussa. Oikeus joutuu pohtimaan onko heinäkuun puolivälissä Viroon viedyillä rahoilla yhteys siihen, että järjestelijältä takavarikoitiin heinäkuun lopussa 6,5 kiloa amfetamiinia.

Tietoisuus

Syyttäjä: Karalahti on liikkunut paljon moottoripyöräjengiläisten kanssa ja pitänyt tiivistä yhteyttä kokaiinia itsekin käyttäneeseen järjestelijään. Karalahti on ollut avainhetkillä muiden epäiltyjen seurassa. Lisäksi syksyllä 2006 Bandidoksen tiloissa otettu ns. kalkkiviivakuva kertoo Karalahden tienneen piirien huumeiden käytöstä. Kuvassa Karalahti istuu tuolissa ja viereisellä pöydällä on kolme kokaiiniviivaa.

Puolustus: Kyse on ollut ystävien normaalista yhteydenpidosta ja juhlinnasta. Puolustus on myös moittinut syyttäjää siitä, että tämä on nimittänyt Karalahtea Bandidosin "ulkojäseneksi" ja sitä kautta luonut mielikuvaa toimintaan osallistumisesta.

Kommentti: Karalahti on liikkunut jengiläisten ja järjestelijän seurassa. Teletiedot ja -kuuntelut kertovat yhteydenpidosta, mutta mitään suoraa keskustelua huumekaupoista sieltä ei löydy. Epäillyt eivät ole huumeista kertoneet - järjestelijää lukuun ottamatta. Oikeus joutuu pohtimaan kuinka paljon Karalahden voi olettaa tienneen.

Kuulustelut

Syyttäjä: Karalahti on vastannut yli sata kertaa "en kommentoi". Hän tietää asioista, mutta haluaa salata ne. Bandidos-säännöt velvoittavat vaikenemiseen

Puolustus: Karalahti on kiistänyt rikoksen. Hän ei ole ottanut kantaa, koska muutkaan epäillyt eivät ole.

Kommentti: Poliisikuulusteluissa vaikeneminen antaa selkeän vaikutelman salaamisesta. "En kommentoi" -linja oli erittäin huono valinta, jos Karalahti vain maksoi velkaa eikä tiennyt huumeista.

Muuta

Jutun käsittely on edennyt hitaammin kuin Espoon käräjäoikeus oli kuvitellut. Esimerkiksi Karalahden osalta juttu piti saada käsiteltyö torstaina, mutta se venyy ensi viikkoon. Ensi viikolla oikeus siirtyy Vantaan vankilasta Espoon käräjäoikeuden tiloihin. Päätös saadaan näillä näkymin maaliskuussa.

 • AMFETAMIINIJUTTU MTV3:N NETISSÄ

 • Tiistaina 29.1.08
 • Karalahti kiistää rahoittaneensa huumeostoa
 • Syyttäjä: "En kommentoi -vastaus viittaa Bandidosin ohjeisiin"
 • Jokinen poliisille: Karalahti pyysi 15 000 euron lainaa
 • Pääsyytetyt ovat Bandidosin jäseniä
 • BLOGI: "Täällä ei jaeta oikeutta vaan kakkua"
 • Keskiviikkona 30.1.08
 • "Karalahden kuuluisuus ei vaikuta tuomioon"
 • Asianajajat arvostelevat käräjöintiä vankilassa
 • Torstai 31.1.08
 • Oikeudessa puitiin Karalahden velkaantumista
 • Mistä syyttäjä ja puolustus ovat eri mieltä?
 • Karalahti kertoo ryyppyputkestaan
 • Näihin kysymyksiin Karalahti vastasi
 • Karalahden huumesekoilut tuskin kannustavat nuoria
Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.