Karadzic yhä sankari Bosnian serbitasavallassa

Tuhannet ihmiset ovat kerääntyneet kaduille useissa Bosnian serbitasavallan kaupungeissa osoittamaan mieltään entisen serbijohtajan Radovan Karadzicin pidätystä vastaan.

Karadzicin sodanajan tukikohdassa Palessa ihmiset kantoivat Serbian lippuja ja kulkivat kirkkoon sytyttämään kynttilöitä ja rukoilemaan Karadzicin pelastukseksi.

Mielenosoituksia oli myös Banja Lukassa, jossa Serbian radikaalipuolue on kokoontunut tukimielenosoituksiin päivittäin. Puolueen mielestä Karadzic on "serbialainen sankari ja legenda".

Kaksitoista vuotta piileskelleen serbijohtajan pidätys on nostattanut serbinationalistien keskuudessa vihaa länsimaita kohtaan. Osa mielenosoittajien kiukusta oli osoitettu myös "serbipettureita" kohtaan, jotka sallivat Karadzicin luovuttamisen tuomittavaksi Haagiin.

Luovutus toteutunee ensi viikolla

Belgradin tämänpäiväisten lehtien etusivut revittivät kuvia Radovan Karadzicista. Serbijohtaja näyttää kuvissa vanhalta riutuneelta mieheltä, eikä lainkaan sotapäälliköltä, joka johti serbiarmeijaa Bosnian sodassa 1992-1995.

Karadzicin naisystäväksi väitetty Mila Cicak vakuuttaa otsikoissa: "En ollut mikään naisystävä enkä rakastajatar". Cicak työskenteli samalla klinikalla kuin luontaishoitolääkäriksi naamioitunut Karadzickin.

Cicak sanoo, että hänen maailmansa romahti, kun Radovan Karadzicin kaksoisrooli paljastui hänelle maanantaisen pidätyksen jälkeen. Cicak on kiistänyt rakkaussuhteen luontaishoitolääkärinä esiintyneeseen serbijohtajaan.

Karadzic luovutetaan todennäköisesti Haagin sotarikostuomioistuimelle ensi viikolla. Karadzic on ilmoittanut puolustavansa oikeudessa itse itseään, niin kuin entinen Jugoslavian presidentti Slobodan Milosevic teki aikoinaan.

Wanted: Radovan Karadzic ja sotilasjohtaja Ratko Mladic

Kansainvälinen tuomioistuin syyttää Karadzicia kansanmurhasta, sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan Bosnian sodan aikana. Radovan Karadzic on valittanut luovuttamispäätöksestä, mutta hänen luovutustaan Haagiin pidetään lähes varmana.

Karadzicin asianajaja arvioi uutistoimisto DPA:lle eilen, että valituksella voitetaan aikaa, jotta Karadzicin vaimo ja tytär voivat vierailla tämän luona belgradilaisessa vankilassa.

Erilaisten spekulaatioiden mukaan Karadzicin aikomuksena on venyttää oikeusprosessia mahdollisimman pitkälle, jopa vuoteen 2010 asti, jolloin tuomioistuimen toiminnan on määrä päättyä.

Tuoreen kyselyn mukaan useimmat serbit vastustavat hänen luovuttamistaan Haagiin, sillä vastustajien mielestä sotarikostuomioistuin on selkeästi Serbian-vastainen ja oikeusprosessi hidas.

(MTV3-AP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat