Kanta-Hämeen sairaalaepidemioiden aiheuttajaksi paljastui koronaviruksen Intian variantti – huolena taudin tarttuminen jopa suojavarusteiden läpi

Yksi vappubrunssi muutti Keski-Pohjanmaan koronatilanteen täysin – näin helposti Intian variantti tarttuu 13:06
Yksi vappubrunssi muutti Keski-Pohjanmaan koronatilanteen täysin – näin helposti Intian variantti tarttuu

Kanta-Hämeen sairaalaepidemioiden aiheuttajaksi on paljastunut koronaviruksen Intian variantti. Asiasta tiedottaa Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri.

Kanta-Hämeen keskussairaalan kautta maakunnan jatkohoitosairaaloihin Hämeenlinnaan ja Forssaan levinneen ja Riihimäellä samaan aikaan todetun osastoepidemian aiheuttajaksi on paljastunut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekvensoinnissa koronaviruksen Intian variantti.

– Kokemuksiemme perusteella tämä variantti on erittäin herkästi leviävä, kuten on nähty myös Keski-Pohjanmaan epidemian kohdalla, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen toteaa tiedotteessa.

– Viruksen muiden muotojen torjumiseen aiemmin onnistuneesti käytetyt suojaustoimet ja -välineet ovat osoittautuneet riittämättömiksi tämän variantin kohdalla.

Sairastuneissa myös kaksi rokoteannosta saaneita 

Sairaalaepidemioissa tartunnan saaneita on yhteensä yli 80. Sairastuneista suurin osa on kertaalleen rokotuksen saaneita.

Kaksi rokotusta saaneista, pisaraeristystoimin suojautuneista hoitotyöntekijöistäkin noin 11 prosenttia on saanut tartunnan. Heistä yli puolet on saanut taudista kliinisiä oireita, osa merkittäviä.

Kahteen kertaan rokotettujen henkilökunnan jäsenten perheissäkin on todettu selviä jatkotartuntoja. Tämä antaa tarkentuvaa tietoa rokotettujen tartuttavuudesta, sairaanhoitopiirin tiedotteessa todetaan.

Leskisen mukaan virusmuodon tartuttavuus niin sanotun universal masking -tason suojavarusteiden lävitse on todella korkea.

– Huolenamme on, että nyt Suomessa nopealla tahdilla tehtävä rajoitusten purku ja herpaantuminen turvavälien sekä maskien käytössä voi aiheuttaa tilanteen nopean heikkenemisen muuallakin kuin Kanta-Hämeessä ja Keski-Pohjanmaalla, jos näitä epidemioita ei saada tukahdutettua nopeasti, Leskinen pohtii.

Kanta-Hämeessä sairaalaepidemia on nopeasti vienyt terveydenhuollon kantokyvyn äärirajoilleen, kun jatkohoitopaikkoihin ei voida lähettää potilaita henkilöstön laajojen karanteenien ja altistuneiden potilaiden määrän vuoksi.

Keski-Pohjanmaalla ja Kanta-Hämeessä suurimmat ilmaantuvuusluvut

Koronaviruksen ilmaantuvuus on suurinta Keski-Pohjanmaan ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiireissä. Keski-Pohjanmaalla ilmaantuvuusluku on 225,4 ja Kanta-Hämeessä 112,9.

Ilmaantuvuusluku kertoo tartuntojen määrän 100 000:ta asukasta kohden viimeisten 14 päivän ajalta.

Koko Suomen ilmaantuvuusluku viimeisen kahden viikon ajalta on 49. Kahdelta edeltävältä viikolta lukema oli 52,1.

Lue myös:

    Uusimmat