Mainos

Kansalaisjournalismin merkitys kasvaa

Viikonloppuna Helsingissä pidetyssä media-alan suurtapahtumassa puhuttiin kansalaisjournalismin haasteista ja palkittiin alan ammattilaisia.

Kansalaisjournalismin pioneeri Dan Gillmor ravisteli toimittajiin nöyryyttä Helsingin Messukeskuksessa viikonloppuna pidetyillä Mediapäivillä. Hän kehotti kuuntelemaan lukijaa, sillä "yleisö tietää aina enemmän kuin toimittajat, sillä heitä on enemmän".

Gillmor peräänkuulutti vuoropuhelua, jossa yleisöstä tulee tekijä ja päinvastoin. Kansalaiset tuottavat uutisia internetiin esimerkiksi You Tube -palvelun kaltaisten kanavien kautta.

Gillmor painotti, että lukijan vastuu tiedon käsittelyssä kasvaa. Tarjolla olevan informaation määrä on räjähtänyt, eivätkä uutisten lähteet aina ole tuttuja.

- Lukijan on opittava epäilemään erottaakseen informaatiotulvasta, mikä on tärkeää ja mikä roskaa, hän sanoi.

Gllmor povaa kuitenkin pitkää tulevaisuutta myös perinteiselle journalismille, sillä kansalaisjournalismi voi karata käsistä, jos sitä ei ohjailla ja rajoiteta. Vallan vahtikoira saa opetella pyydystämään häntäänsä.

Journalismin päivillä jaettiin palkintoja

Samaan aikaan Mediapäivien kanssa pidettiin Messukeskuksessa myös Journalismin päivät, joiden aikana palkittiin viime vuoden parhaimpia ammattilaisia. Tutkivan journalismin yhdistyksen vuoden 2006 Lumilapio-palkinto myönnettiin Yleisradion Spotlight-ohjelman toimittajalle Magnus Berglundille ohjelmasta "Om staten vill betala".

Palkintoraadin mielestä Berglund käsitteli ohjelmassaan ansiokkaasti ja kriittisellä otteella niin sanottua elinkaarimallia, jolla on rahoitettu valtion suuria investointihankkeita.

Kenttälapio-kunniamaininnan saivat Helsingin Sanomien toimittaja Anu Nousiainen ja Suomen Kuvalehden toimittaja Jari Lindholm. Molemmat käsittelivät kahta rauhanturvatoiminnassa viime vuonna sattunutta yhteenottoa, joissa oli mukana suomalaisia.

Jääraappa-palkinto annettiin puolestaan Yleisradion tv-uutisten politiikan toimituksen päällikölle Olli Ainolalle sekä Yleisradion A-pisteen toimitukselle maataloustukiselvityksistä. Tutkivan journalismin yhdistys antaa Jääraappa-palkinnon toimittajalle, joka on julkisuuslain hengessä tehnyt poikkeuksellisen ahkerasti töitä hallinnon läpinäkyvyyden lisäämiseksi.

Vuoden lehtikuva-palkinto Lordi-kuvasta

Mediapäivillä palkittiin myös valokuvaajia. Vuoden lehtikuvaksi valittiin puolestaan Helsingin Sanomien valokuvaajan Sami Keron otos "Jeeeeeeh!", jossa Lordi pitää tiedotustilaisuutta euroviisuvoiton jälkeen. Tuomariston mielestä Kero on nähnyt tilanteen rohkeasti eri näkökulmasta.

Vuoden lehtikuvaajana palkittiin freelancer Katja Lösönen sarjasta, joka kuvaa potilaita ja tunnelmia Tankin kristillisessä sairaalassa Pakistanissa. Sarja oli myös viime vuoden paras ulkomainen reportaasi. Tuomariston mukaan Lösönen on mennyt useimmissa kuvissa hyvin lähelle aihettaan sekä fyysisesti että mentaalisesti ja saanut kuviin katsojaan välittyvää tunnetta ja syvää myötäelämistä.

Vuoden lehtikuvaajan kunniamaininnan sai Helsingin Sanomien Hannes Heikura, kotimaan reportaasista palkittiin A-lehtien Joonas Brandt, Vuoden urheilukuvan nappasi Suomen kuvalehden Hannu Lindroos, henkilökuvan Avun Kari Kaipainen ja uutiskuvan freelancer Sampo Rautamaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.