Lämpeneminen huipentuu viikonloppuun: Pitkän ajan ennuste lupaa lämpöä myös kevätjuhlaviikolle – kesäkuussa uhkana taas viileä ja sateinen sää!

Monessa kodissa valmistaudutaan parhaillaan kesän ensimmäisiin lomiin ja kuun vaihteen valmistujaisjuhliin. Forecan meteorologi Joanna Rinne kertoo, että näillä näkymin etenkin koulujen päättymisviikolla maan eteläosassa on keskimääräistä lämpimämpää. Sen jälkeen sää näyttäisi vähän viilenevän.

– Lämpötila on Suomessa lakkiaisviikolla koko maassa keskimääräisissä lukemissa ja etelässä vähän normaalia ylempänä. Etelässä lämmintä on siis noin 20 ja Oulun tienoilla 15 astetta. Lapissa on vähän kylmempää, Joanna Rinne selvittää.

Kesäkuun ensimmäistä viikkoa vietetään puolestaan keskimääräisissä tai hieman sitä viileämmissä lämpötiloissa.

Kesäkuussa sataa taas enemmän

Sademäärät ovat pitkän ajan ennusteen mukaan lakkiaisviikolla keskimääräisiä.

Tilastojen mukaan kesäkuussa kuurot keskimäärin runsastuvat vähäsateisen toukokuun jälkeen. Kaikkein sateisimpia kuukausia Suomessa ovat heinä- ja elokuu sekä loka- ja marraskuu.

Rinne muistuttaa, että kuukausiennuste on vielä melko epävarma, eli sen pohjalta ei kannata esimerkiksi pihajuhlia suunnitella. Lisäksi se summaa yö- ja päivälämpötilat, eli keskiarvoa korkeampi yölämpötila voi nostaa lämpötila-arvioita ja päinvastoin.

Viikonloppuna nautitaan taas kesän lämmöstä

Huomattavasti varmempaa on se, että alkavalla viikolla sää lämpenee ja ensi viikonloppuna voidaan osassa maata päästä taas varsin kesäisiin lukemiin.

– Sään tämänhetkinen lämpeneminen näyttäisi huipentuvan ensi viikonloppuun. Lämpötilat nousevat silloin 20 asteen yläpuolelle etenkin Lounais- ja Etelä-Suomessa.

Ensi viikolla Suomeen saapuu Rinteen mukaan taas kylmempää ilmaa pohjoisesta. Lämpötilat ovat kuitenkin lähellä ajankohdan normaaleja keskiarvoja, eli Lapin 5 asteen ja etelän noin 20 asteen välillä. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja