Kanada löi Leijonat jatkoerässä – historiallinen MM-finaali päättyi kirvelevällä tavalla

Kanada on voittanut jääkiekon maailmanmestaruuden. Vaahteranlehdet löivät Suomen loppuottelussa Riiassa dramaattisten vaiheiden jälkeen jatkoerässä maalein 3–2.

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla sekä MTV Katsomo -palvelussa.

Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla

Leijonat painoi avauserässä 1–0-johtoon Mikael Ruohomaan ensimmäisellä MM-kisaosumalla. Oliwer Kaski toimitti kiekon maalille, jossa Kanadan puolustaja Jacob Bernard-Docker löi hänet poikittaisella mailalla kumoon, ja Ruohomaa survoi kiekon kaatuessaan sisään.

Kanada rouhi taiston toisessa erässä tasoihin. Kiekko pomppi Suomen maalilla villisti puolustaja Miika Koiviston ja Maxime Comtois'n jäsenissä, ja Comtois lopulta sysäsi irtopalan rysään.

Kanada oli mennä myöhemmin toisen erän aikana johtoonkin. Kapteeni Adam Henrique jatkoi limpun maalin kulmalta tyhjänä ammottaneeseen häkkiin, mutta Leijonat haastoi tilanteen päävalmentaja Jukka Jalosen johdolla ja Suomi sai huokaista, kun osuma hylättiin paitsiona.

Kolmannessa erässä Leijonien maalivahti Jussi Olkinuora oli lahjoittaa sohlauksellaan Kanadalle maalin, mutta Brandon Pirri ei saanut sohittua kiekkoa reppuun, ja Suomi selvisi niukin naukin. Hetkeä myöhemmin heilui Kanadan verkko, kun Jere Sallinen teki liikkuvaa maskia ja Petteri Lindbohmin terävä rannelaukaus laulatti takakulmaa: Leijonat siirtyi 2–1-johtoon.

Kanadan kapteeni Henrique maalasi kuitenkin myöhemmin hyväksytysti, kun Kanada pelasi ylivoimaa, ja vaahteranlehdet nousivat 2–2-tasalukemiin.

Jääkiekon MM-finaalissa pelattiin ensimmäistä kertaa jatkoerä kolmella kolmea vastaan. Suomi hallitsi kiekkoa pitkät pätkät, mutta Kanada pääsi iskemään vastaan. Petri Kontiola voitti hyökkäyspään aloituksen ja oli pelaamassa kiekkoa alaspäin, mutta Nick Paul ennätti väliin. Paul ampaisi Connor Brownin kanssa kovaa ylös ja ratkaisi ottelun tämän syötöstä ajassa 66.26.

Maailmanmestaruus on Kanadalle sen historian 27:s. Suomi oli voittanut edellisen MM-kullan kaksi vuotta sitten, jolloin se löi Kanadan loppuottelussa 3–1.

Jukka Jalonen oli voittanut Leijonien peräsimessä kaksi MM-loppuottelua, mutta kärsi nyt ensimmäisen finaalitappionsa.