Mainos

Kana ja kalkkuna kasvattaneet suosiotaan

Kana ja kalkkuna ovat kasvattaneet suosiotaan suomalaisten ruokapöydässä siinä määrin, että myös broilerinlihan tuonti kasvoi tänä vuonna noin 50 prosenttia. Gallup Elintarviketiedon mukaan nykyisellä viiden prosentin vuotuisella kasvuvauhdilla siipikarjanlihan kokonaiskulutus ohittaa naudanlihan kulutuksen noin 5-7 vuodessa.

Tuontibroilerin osuus kulutuksesta on edelleen hyvin vähäistä, sillä lähes 97 prosenttia suomalaisten syömästä broilerinlihasta on kotimaista. Kaikkiaan broileria syötiin Suomessa viime vuonna noin 60 miljoonaa kiloa eli 11 kiloa henkeä kohden.

Tuontibroileri on etupäässä teollisuuden ja suurkeittiöiden tarpeisiin sopivaa valmiiksi paloiteltua ja luutonta raaka-ainetta. Suurimmat tuontimaat ovat Ranska, Thaimaa ja Iso-Britannia.

Suomen linnut eivät syö liha-luujauhoa

Valkoisen lihan kulutus on kasvanut monissa länsimaissa ja sen suosion kasvun takana uskotaan olevan halu syödä terveellisesti. Suomessa kasvatettuja lintuja ei ole ruokittu liha-luujauholla edes ennen EU:n komission asettamaa käyttökieltoa. Ruokinnassa ei käytetä myöskään kalajauhoa, vaan ainoastaan viljasta ja kasvivalkuaisesta valmistettua rehua.

Myös salmonellaa on pystytty ehkäisemään tehokkaasti suomalaisella valvontaohjelmalla, kerrotaan Finfood - Suomen Ruokatieto ry:stä. Broileria pidetään kevyenä ruokana. Suurin osa rasvasta on linnun nahassa. Broilerin rintafileessä rasvaa on vain yksi prosentti ja koipireidessä 14 prosenttia, sanoo toiminnanjohtaja Eeva Hannukainen Liha-alan tiedotuksesta.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.