Mainos

Kambodzhan hallituspuolueelle äänivyöry paikallisvaaleissa

Hallituspuolueen voittoa himmentää syytökset vaalivilpistä ja väkivallasta.

Kambodzhan hallituspuolue näytti saavan äänivyöryn eilen pidetyissä paikallisvaaleissa. Pääministeri Hun Senin johtama Kambodzhan kansanpuolue oli saamassa jopa 70 prosenttia äänistä ja pysymässä vallassa lähes kaikilla paikkakunnilla. Lopullisia tuloksia saadaan odottaa vielä useita päiviä.

Oppositio ja vaalitarkkailijat syyttivät kuitenkin hallitsevaa puoluetta vaalivilpistä ja liian hallitsevasta asemasta vaalien edellä. -Alustavien tulosten mukaan kansanpuolue on saanut lähes 70 prosenttia äänistä, sanoi keskusvaalilautakunnan edustaja Leng Sochea tänään.

Oppositiojohtaja Sam Rainsy katsoi tuoreeltaan, että vaalit olisi uusittava vilpin ja väärinkäytösten takia. -Toivon, ettei kenelläkään olisi otsaa pitää vaaleja vapaina ja rehellisinä. Kysymys on vain siitä, miten epärehelliset nämä vaalit olivat ja voidaanko tulokset hyväksyä, Rainsy sanoi.

Rainsy painotti samalla, että myös hänen nimeään kantava oppositiopuolue menestyi vaaleissa. -Olemme kasvattaneet kannatustamme huomattavasti näissä vaaleissa. Nyt olemme valmiita ottamaan vallan vuoden 2003 parlamenttivaaleissa. Vielä tällä kertaa ihmiset äänestivät vatsallaan eivätkä sydämellään. Seuraavalla kerralla saamme heidät äänestämään sydämellään, Rainsy sanoi.

Kolmantena vaihtoehtona vaaleissa oli prinssi Norodom Ranariddhin johtama kuningasmielinen Funcinpec-puolue. Vaalien alla Ranariddh ennusti puolueensa kahmivan ainakin 40 prosenttia äänistä, mutta tulos näytti jäävän kauan tavoitteesta. Lopullisten tulosten uskotaan selviävän vasta 19. helmikuuta.

Hallitseva asema

Kambodzhalaiset ja ulkomaalaiset vaalitarkkailijat ovat arvostelleet hallitusta sen toimista vaalien alla. Muun muassa tiedotusvälineet ovat olleet hallituksen tiukassa valvonnassa. Tietoja on saatu myös ostetuista äänistä ja äänestäjien pelottelusta.

Yli 20 kambodzhalaista poliittista aktiivia sai surmansa vaalikampanjan aikana. Poliisin mukaan surmateoilla ei kuitenkaan ollut poliittisia motiiveja.

Pääministeri Hun Senin puolue on hallinnut yksinvaltaisesti Kambodzhan kunnallispolitiikkaa kahden vuosikymmenen ajan aina siitä lähtien, kun Vietnamin joukot kaatoivat Punaisten Khmerien hirmuhallinnon 1970-luvun lopulla.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.