Mainos

Kalliita matkoja, kaoottisia tilanteita – näin Kreikan euroero vaikuttaisi

Kreikan irtautuminen euroalueesta voisi vaikuttaa suoraan suomalaiseen veronmaksajaan, arvioi Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich.

Välittömin vaikutus nähtäisiin von Gerichin mukaan siinä, että Suomen valtion kassasta Kreikalle lainattuja rahoja tuskin enää nähtäisiin, mikäli Kreikka irtautuisi eurosta.

Välillisesti tappiot voisivat kohota vieläkin suuremmiksi, kun irtautuminen heiluttaisi koko euroalueen ja näin myös Suomen taloutta – pahimmillaan koko euroalueen tulevaisuus joutuisi von Gerichin mukaan uhatuksi.

– Vaikutuksia pienentäisi kuitenkin se, että Suomen tärkeimmät kauppakumppanit eivät onneksi löydy Etelä-Euroopan maista; siinä suhteessa olemme paljon paremmassa tilanteessa kuin monet muut maat, von Gerich sanoo.

Mikäli euro valuuttana heikkenisi, voisi se jopa vauhdittaa Suomen vientiä.

Yksittäisiin kotitalouksiin Kreikan lähtö rahaliitosta vaikuttaisi kuitenkin ikävästi matkailun kannalta – paitsi, että matkailusta voisi tulla kalliimpaa, voisi se muuttua myös vaarallisemmaksi.

– Jos nyt Kreikka lähtisi pois eurosta niin siitä tulisi todennäköisesti Kreikassa aika kaoottinen tilanne.En usko, että kovin moni turisti haluaisi sinne samantien lähteä, koska olot voisivat olla aika epävakaat, von Greich arvioi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.