Mainos

Kalevalaista laulantaa nyt netissä

Kalevalan juhlavuoden kunniaksi on Kuhmon Kulttuurikornitsa -säätiö tuonut Vienan Karjalan laulumaat internetiin. Vienan runokylistä kertova verkkosivukokonaisuus on yksi laajimmista ja monipuolisimmista kulttuuriaiheisista sivukokonaisuuksista, mitä Suomessa on tehty.

Vienan runokylistä laajat runokylät Sivuilta löytyy katsaus runokylien historiasta nykypäivään, valotetaan runonkeruuta sekä kerrotaan lyhyesti karelianismista. Kalevalalle aineistoa antaneet tiedossa olevat runonlaulajat ja heiltä runosaalista koonneet kerääjät esitellään kyläkohtaisesti ja ensi kertaa on koottu 1800-luvun alkupuolelta nykyaikaan ulottuva Vienassa toimineiden runonlaulajien ja -kerääjien rekisteri. Runokylistä ja niiden merkityksestä kerrotaan kuvin ja ääninäyttein.

Rajan takaisista runokylistä on esillä 19 kylää Vuokkiniemen, Kostamuksen, Kalevalan piirin sekä Kemin piirin alueelta. Myös suomalaiset vienalaiskylät Suomussalmen Hietajärvi ja Kuivajärvi sekä Kuhmon Rimmi ovat sivuilla esiteltyinä.

Vienan runokylät-verkkosivujen (www.juminkeko.fi/viena) lisäksi Kuhmon Kulttuurikornitsa -säätiö on valmistanut aiemmin laajan sivukokonaisuuden Elias Lönnrotin Kainuun ajasta ja runonkeruumatkoista. Molemmat sivukokonaisuudet löytyvät myös englanninkielisinä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.