Kaksi rokottamatonta pirkanmaalaista on sairastunut tuhkarokkoon kaukomatkan jälkeen

Tuhkarokko uhkaa levitä maailmalla vuosikymmenien jälkeen 1:35
Tuhkarokko uhkaa levitä maailmalla.

Kahdella pirkanmaalaisella nuorella aikuisella on todettu tuhkarokko kaukomatkan jälkeen, kertoi Pirkanmaan sairaanhoitopiiri.

Nuoret olivat rokottamattomia, ja he matkustivat samassa neljän hengen seurueessa.

Sairastuneet nuoret palasivat Suomeen tammikuun lopulla. He hakeutuivat sairaalahoitoon Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) ensiapuun Acutaan voimakkaiden oireiden takia.

Infektiosairauksien apulaislääkäri Reetta Huttunen kertoo, että tuolloin toisella nuorella oli kulunut ensioireista noin neljä vuorokautta ja toisella viisi. Tiistaina oireet vahvistuivat tuhkarokoksi. Oireet olivat taudille tyypilliset.

– Ensin oli kuumetta, päänsärkyä ja voimakkaita kipuja. Sen jälkeen hengitystieoireita, Huttunen sanoo.

Lisäksi molemmilla oli puhjennut ihottuma. Tyypillisesti tuhkarokossa ihottuma alkaa 3–5 vuorokauden kuluttua ja kestää runsaan viikon. Se alkaa yleensä korvien takaa ja leviää sitten kasvoihin ja vartalolle.

Huttusen mukaan tautien itämisaikojen perusteella vaikuttaa siltä, että nuoret ovat altistuneet samalle kohteelle.

Kiireellisiä rokotuksia noin 10

Nuoret ovat sairaalassa oireidensa ja tartuttavuutensa takia. Tuhkarokko tarttuu helposti, ja tartuntaan riittää oleskelu samassa tilassa sairastuneen kanssa.

Rokottamaton tartuttaa neljä päivää ennen ja jälkeen ihottuman puhkeamista. Huttusen mukaan tässä tapauksessa tauti on muuttunut tarttuvaksi vasta Suomessa.

Huttusen arvion mukaan altistuneita on noin sata. Altistuneissa on potilaita, henkilökuntaa ja muita ihmisiä. Sairaanhoitopiiri on ollut heihin yhteydessä ja kysynyt, onko heitä rokotettu. Kiireellisiä rokotuksia on tehty noin kymmenen.

Rokotuksen saanut ei yleensä sairastu tuhkarokkoon. Vahvassa altistuksessa tartunnan saaminen on kuitenkin mahdollista. Rokotetun oireet ovat lievempiä kuin rokottamattoman, eivätkä rokotetut tartuta tautia eteenpäin. Rokotus myös suojaa vakavilta jälkitaudeilta.

Tuhkarokko on yleinen tauti Aasiassa. Laajoja epidemioita esiintyy myös muun muassa Italiassa, Romaniassa ja Puolassa.

Lue myös:

    Uusimmat