Kaksi Jugoslavian sotarikollista Suomen vankilaan

Kaksi Bosnian sodan aikaisista julmuuksista tuomittua sotarikollista on siirretty suomalaisvankilaan kärsimään vankeustuomioitaan, jotka Haagissa toimiva sotarikostuomioistuin on heille langettanut.

Haagin kansainvälinen sotarikostuomioistuin


Kyse on ensimmäisestä kerrasta, kun Suomi on ottanut vastaan vankeja, jotka on tuomittu entisen Jugoslavian sotarikoksia tutkivassa, YK:n alaisessa tuomioistuimessa ICTY:ssä. Entinen vankilanjohtaja Zlatko Aleksovski, 40, ja sodan aikana kroaattien sotapoliisin paikalliskomentajana toiminut Anto Furundzija, 31, kuljetettiin Suomeen viikon lopulla.

Aleksovski kärsii Suomessa seitsemän ja Furundzija kymmenen vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Turvallisuussyistä ulkoministeriöstä ei haluttu etukäteen kertoa, mihin vankilaan miehet on sijoitettu. Tuomioiden täytäntöönpanosta vastaa oikeusministeriön vankeinhoito-osasto.

Eduskunta sääti vuonna 1994 lain ICTY:lle annettavasta oikeusavusta. Tuomittujen vastaanottamisesta Suomeen sovittiin vuonna 1997.

-Tässä on kyse taakanjaosta, ulkoministeriön oikeudellisen osaston kansainvälisen oikeuden linjanjohtaja, ulkoasiainneuvos Esko Kiuru sanoo. Suomi haluaa omalta osaltaan auttaa ICTY:ä, jotta vakaviin rikoksiin syyllistyneet ihmiset saataisiin vastuuseen teoistaan, ulkoministeriöstä korostetaan. Kiurun mukaan Suomea ei ole toistaiseksi pyydetty ottamaan vastaan useampia tuomittuja sotarikollisia.

Suomen lisäksi Ruotsi, Norja, Itävalta ja Italia ovat lupautuneet avustamaan ICTY:ä tuomioiden täytäntöönpanossa. Ranskan ja Espanjan on määrä olla valmiina ottamaan vastaan sotarikollisia ensi vuoden alussa.

Vankilanjohtaja ja sotapoliisi

Suomeen tuoduista miehistä Aleksovski on tuomittu toimistaan vankilanjohtajana Keski-Bosniassa sijainneessa Kaonikin vankilassa. Oikeus katsoi Aleksovskin syylliseksi, koska hänen johtamassaan vankilassa kohdeltiin epäinhimillisesti satoja Lasvajoen laaksossa vangittuja Bosnian muslimeja.

Siviilejä pahoinpideltiin kuulusteluissa, kiusattiin henkisesti, alistettiin pakkotyöhön, käytettiin ihmiskilpinä ja joitakin vankeja murhattiin tai tapettiin, tuomiossa todetaan. ICTY:n valitusaste kovensi hänen tuomiotaan seitsemään vuoteen maaliskuussa. Kroatian poliisi pidätti Aleksovskin kesällä 1996 ICTY:n etsintäkuulutuksen perusteella. Hän on odottanut tuomiotaan tutkintavankeudessa Haagissa keväästä 1997 lähtien.

Kidutuksiin ja raiskaukseen osallisena tuomittu Furundzija toimi Bosnian sodassa Bosnian kroaattien puolustusneuvoston HVO:n sotapoliisin, "jokerien", paikallispäällikkönä. Tuomion mukaan hän salli kuulusteltavien hakkaamisen ja uhkasi silpoa pidätetetyn naisen sukuelintä veitsellä. Hän myös salli toisen sotapoliisin pidättämän naisen raiskaamisen.

ICTY:n valitusaste hylkäsi heinäkuussa Furundzijan vaatimuksen tuomionsa kumoamisesta. Alkuperäisen tuomion mukaan hän kärsii kidutuksesta langetetun kymmenen vuoden ja raiskaukseen sallimisesta langetetun kahdeksan vuoden tuomion samanaikaisesti. YK:n SFOR-rauhaturvaajat pidättivät hänet joulukuussa 1997. Molempien miehien vankeusajasta vähennetään heidän tutkintavankeudessa viettämänsä aika.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat