Mainos

Kahdesta räjähdyksestä kaaos ja paniikki – Turkissa tutkitaan eilistä iskua

Turkissa on kerätty eilisten räjähteiden jäänteitä syyttäjien valvonnassa, kertovat turkkilaiset turvallisuuslähteet. Toisen kahdesta räjähdyksestä aiheutti kuulalaakereilla täytetty kaasupulloräjähde.

Räjähdykset oppositiopuolue HDP:n vaalitilaisuudessa Diyarbakirin kaupungissa tappoivat kaksi ja haavoittivat yli sataa ihmistä. Epäiltyjä ei toistaiseksi ole, mutta syyttäjän mukaan turvakameroita tutkitaan.

Tilanne Turkissa huomenna järjestettävien parlamenttivaalien alla on ollut kireä. Presidentti Recep Tayyip Edrogan kuvaili räjäytyksiä yritykseksi häiritä maan rauhaa.

Kurdien ja muiden vähemmistöjen oikeuksia puolustava vasemmistolainen HDP pyrkii saamaan yli kymmenen prosentin minimiäänisaaliin, jonka Turkin vaalitapa vaatii parlamenttiin pääsemiseksi. Joidenkin mielipidekyselyiden mukaan puolue voisi saada niin paljon paikkoja parlamentissa, että yli vuosikymmenen vallassa ollut, islamislaiskonservatiivinen AKP menettäisi enemmistöasemansa.

Kurdit ovat kokoontuneet tänään Diyarbakirin kaupunkiin suremaan räjähdyksen uhreja. 

Turvatoimet kireämmälle 

Puolueiden viimeiset tapahtumat on ollut määrä järjestää tänään. Presidentti Erdoganin mukaan turvatoimia on kiristetty räjähdysten takia.

Eilen televisiohaastattelussa Erdogan sanoi, että räjähdykset "heittivät varjon vaalien ylle".

– Järjestämme vaalit tavalla tai toisella parhaissa mahdollisissa oloissa, ja lisäämme kaikkia turvallisuustoimia, hän kertoi ATV:lle. 

Uutistoimisto Reutersille tapahtumista kertoneen brittivalokuvaaja Guy Martinin mukaan räjähdykset tapahtuivat viiden minuutin välein. Ensimmäinen räjäytti palasiksi roska-astian, ja toinen räjähdys oli sähkögeneraattorin edessä.

– Kaikista pelottavinta oli väentungos. En voinut liikkua, ja ihmiset panikoivat, Martin kuvailee Reutersille.

Poliisi käytti vesitykkiä ja kyynelkaasua hajottaakseen väkijoukon.

HDP:n johtaja Selahattin Demirtas on vedonnut kannattajiinsa, jotta he pysyisivät rauhallisina. Hänen mukaansa puolue on ollut vaalikampanjan aikana yli 70 väkivaltaisen iskun kohteena.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.