Mainos

Kahdella suomalaisella todennäköisesti botulismi

Tartunnan lähteeksi epäillään Apetit Kalan siikatuotetta, jota on markkinoitu myös Pirkka-tuotemerkillä. Botulismi on Suomessa erittäin harvinainen, vakava ruokamyrkytys.

Kahdella henkilöllä on todettu todennäköinen botulismi Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä, tiedottavat Kansanterveyslaitos ja Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.

- Toisen sairastuneen tila on edelleen vakava, mutta kääntynyt parempaan päin. Hän on hoidettavana Päijät-Hämeen keskussairaalassa. Toinen on jo tervehtynyt ja päässyt kotiin, kertoo infektiolääkäri Marjo Vuorela Päijät-Hämeen keskussairaalasta.

Tartunnan syyksi epäillään Apetit Kalan valmistamaa lämminsavustettua tyhjiöpakattua siikaa, jota on markkinoitu myös Pirkka-tuotemerkillä. Kyseiset tuotteet vedetään markkinoilta koko Suomessa ja niiden valmistus on keskeytetty.

Evira on kehottanut kuntien elintarvikevalvontaviranomaisia kiireellisesti varmistamaan, että takaisinveto on toteutettu myynti- ja tarjoilupaikoissa. Lisäksi Evira on pyytänyt valvontaviranomaisia tarkastamaan kalatuotteiden säilytyslämpötilat ja -ajat.

Halvausoireita ja näköhäiriöitä

Edellisen kerran Suomessa tavattiin botulismitapaus vuonna 1999.

Botulismi on Suomessa erittäin harvinainen, vakava ruokamyrkytys. Clostridium botulinum -bakteerin muodostama botulinumtoksiini on voimakas hermomyrkky, joka lisääntyy erityisen hyvin hapettomissa olosuhteissa. Taudin itämisaika on yleensä 12-36 tuntia. Oireita ovat päästä raajoihin etenevä heikkous ja halvausoireisto, johon voi liittyä puheen ja nielemisen vaikeutumista tai näköhäiriöitä. Tautiin ei liity kuumeilua.

(MTV3-STT)

(07.07.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.