Mainos

Kaatuuko tuulivoima Suomessa maankäyttökiistoihin ?

Suomeen on tarkoitus rakentaa noin tuhat suurta tuulivoimalaa vuoteen 2020 mennessä, mutta niin kaava- kuin maanvuokra-asiatkin ovat pahasti retuperällä. Maanomistajat eivät halua vuokrata maitaan tuulivoimaloille niin edullisesti, kuin yhtiöt haluaisivat.

Maanomistajat lähtevät keskieurooppalaisesta mallista, jossa tuulivoimayhtiöt maksavat vuokran lisäksi maanomistajille osan tuotostaan.

- Kun töpselistä alkaa tuulisähköä, niin siinä vaiheessa maanomistajan tulee saada tuottoon sidottua vuokraa, vaatii Metsänomistajien liiton toiminnanjohtaja Manu Purola Keski-Pohjanmaalta.

MTK on jo laatinut vuokrasopimusmallin, jonka mukaan tuulivoimayhtiö maksaisi tietyn prosentin tuotostaan maanomistajalle. Tuulivoimayhtiöitä ajatus ei lämmitä.

- Kyllä tässä täytyisi pysyä kohtuullisuuden rajoissa, jotta yhteiskuntaamme voitaisiin suuressa mittakaavassa rakentaa eteenpäin, toteaa EPV Tuulivoima -yhtiön toimitusjohtaja Tomi Mäkipelto.

Metsänomistajien mukaan kyseessä on bisnes, josta osa kuuluu myös maanomistajille.

- Tässä tuntuu olevan se vanha "iso vastaan pieni -asetelma", ja mikäli pieni ei osaa hoitaa omaa edunvalvontaansa, niin huonostihan siinä käy, muistuttaa Purola Metsänomistajien liitosta.

Tällä haavaa maita on vuokrattu hinnalla, joka vaihtelee tuhannesta eurosta 20 000 euroon vuodessa.

Myös valtiovalta toivoo, että asiat etenisivät ja tuulivoima ei jämähtäisi maankäyttökiistoihin.

- Toivoisin, että nämä esteet saataisiin ratkottua ympäristöministeriön ja metsähallituksen kanssa, jotta rakennustyöt saataisiin liikkeelle mahdollisimman nopeasti, vetoaa elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.