Juutalaispakolaisille muistomerkki Helsinkiin

Suomi pyytää pääministeri Paavo Lipposen mukaan anteeksi juutalaispakolaisten luovutusta Saksalle vuonna 1942. Kahdeksan juutalaisen pakolaisen luovuttaminen oli häpeän hetki Suomen historiassa. Lipponen puhui luovutettujen juutalaispakolaisen muistomerkin paljastustilaisuudessa Helsingissä.

-Päätös oli Suomen hallituksen. Suomen hallituksen ja kaikkien suomalaisten puolesta pyydän sitä anteeksi juutalaiselta yhteisöltä, Lipponen sanoi. Meidän aikamme tapahtumat maailmalla ja Suomessa osoittavat hänen mukaansa sen, että rasismia ja etnistä syrjintää on aktiivisesti vastustettava ja ennakolta ehkäistävä.

-Siihen ovat suomalaiset eduskuntapuolueet ja monet kansalaisjärjestöt sitoutuneet. Uudelle sukupolvelle on aina kerrottava Holocaustista samalla kun puhutaan isänmaan kunniakkaasta historiasta, Lipponen sanoi.

Apua hakevat kädet

Pääministeri Lipponen paljasti muistomerkin iltapäivällä Helsingin Tähtitorninmäellä. Muistomerkin taiteellisesta suunnittelusta ovat vastanneet kuvataiteilija Rafael Wardi ja kuvanveistäjä Niels Haukeland. Veistoksen tilaaja on Helsingin juutalainen seurakunta.

Rahoituksessa ovat olleet mukana myös Suomen valtio ja evankelisluterilainen kirkko. Muistomerkin keskeinen teema on Holocaust eli juutalaisten joukkotuho, ja siinä ovat pronssiin kaiverretut apua hakevat kädet sekä valoa heijastava peili.

Lipponen kiinnitti hankkeeseen huomiota jo viime tammikuussa juutalaisvainoja käsitelleessä kansainvälisessä foorumissa Tukholmassa. Hän totesi kokouksen alla, että kahdeksan juutalaispakolaisen luovuttaminen toisen maailmansodan aikana saksalaisten käsiin on tahra historiassamme. Lipponen mainitsi myös, että Suomessa juutalaisilla on ollut yhtäläiset kansalaisoikeudet koko itsenäisyytemme ajan.

Nykyinen hallitus on ohjelmassaan sitoutunut edistämään hyviä etnisiä suhteita väestön keskuudessa.

Kahdeksan joutui Auschwitziin

Suomen valtiollinen poliisi Valpo luovutti pakolaiset 6. marraskuuta 1942 Helsingin Eteläsatamassa Saksan salaiselle valtiolliselle poliisille Gestapolle.

Suomesta tuodut juutalaiset siirrettiin seuraavan vuoden alussa Auschwitzin keskitysleirille, ja vain yksi heistä säilyi hengissä sodan loppuun saakka. Keskitysleirien kauhuihin joutuivat Heinrich ja Kurt Hupper, Georg, Jan ja Franz Olof Kollman, Hans Martin Korn, Elias Kopelowsky sekä Hans Szybilskij.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat