Mainos

Juice Leskinen on kuollut

Sairaalassa eilen kuollut Juice Leskinen oli kärsinyt pitkään useista sairauksista.

Taiteilija Juhani "Juice" Leskinen on kuollut. Hän kuoli eilen sairaalassa Tampereella. Leskinen sairasti muun muassa munuaisten vajaatoimintaa, maksakirroosia ja diabetestä. Virallinen kuolinsyy ei ole vielä tiedossa.

Juice Leskinen syntyi 19.02.1950 Juankoskella. Juice oli paitsi muusikko myös kirjailija, pakinoitsija, kääntäjä, keskustelija ja instituutioiden tuulettaja.

Juhani Leskinen:

Mutta ennen kaikkea hän oli "manserokin" perushahmo ja lauluntekijä, joka iskelmän ja suomirokin leikkauspisteessä toi alueelle tuoreutta ja ennakkoluulottoman näkökulman.

Juice taisi mestarillisesti Matti Jurvalta ja Esa Pakariselta periytyvän renkutuksien ja hupirallien taidon, mutta hän oli myös syvien tuntemuksien lauluntekijä: Syksyn sävel ja varsinkin Viidestoista yö ovat tummalla tavallaan aikakautensa syvintä ydintä.

Leskinen julkaisi 1970-luvulla alkaneen musiikkiuransa aikala liki 30 levyä. Hän teki musiikkia myös muille suomalaisille artisteille. Hän sai elämänsä aikana myös lukuisia taidepalkintoja.

"Juicen persoonaan kuului terävyys"

Juice Leskisen synnyinkaupungin, vajaan 6000 asukkaan Juankosken, kaupunginjohtaja Petri Kangasperko muistelee lauluntekijää lämmöllä.

- Juicen poismeno ei varmasti jätä ketään Juankoskella kylmäksi. Jokainen juankoskelainen tuntee hänen musiikkinsa aika lailla omakseen. Tietysti parasta niissä on hyvin terävä sanankäyttö.

Juankoskella on yhä paljon Leskisen lapsuudenystäviä, jotka ovat pitäneet häneen yhteyttä. Kaupungissa asuvat muun muassa Juankoski Here I Come -laulussa mainitut Seppo ja Jamppa, Kangasperko kertoo.

Leskisen kriittinen sanankäyttö ei jättänyt kotiseutuakaan ilman arvostelua, mutta siitä ei Kangasperkon mukaan kukaan pahoittanut mieltään.

- Juicen persoonaan kuuluvaksi katsottiin terävyys. En usko, että kukaan ärsyyntyi, kun hän tarkasteli näitäkin seutuja hiukan kriittisesti.

Juankosken tori nimettiin Juicen toriksi 1980-luvulla, ja hänelle pystytettiin myös torille oma patsas. Kangasperko muistelee, kuinka patsaan paljastamisjuhlaan tullut taiteilija pyysi hänet hieman levottomana sivuun.

- Hän kysyi, koetetaanko tämmöisellä henkilöpalvonnalla ja ylistämisellä tukahduttaa hänet henkisesti. Minä sanoin, että päinvastoin. Olisimme hyvin pettyneitä, jos hän lopettaisi arvostelun tai pehmenisi, sillä hän ei olisi silloin enää Juice.

Sen jälkeen Leskinen oli Kangasperkon mukaan sanonut, että kerrankin häntä ymmärretään.

- Juice sanoi, ettei hänellä ole mitään nimensä hyödyntämistä vastaan. Onhan tuoremehuteollisuus tehnyt sitä jo vuosikymmeniä, Kangasperko muistelee.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.