Juhlanjärjestäjän lyhyt laskuoppi

Oletko itse järjestämässä juhlien ruokatarjoilua tai haluat juhlien ohessa kestitä häävieraita? Tässä Sinulle listaa ruokien annosmääristä. Useamman ruokalajin menuissa kannattaa kutakin ruoka-ainetta varata pienempi määrä (esim. noutopöytää suunniteltaessa). Vastaavasti yhden tai kahden ruokalajin aterioille varataan hieman suuremmat määrät. Laskelmat auttavat juhlanjärjestäjää jälkitöissä, tähteitä ei tarvitse pakastaa loppuvuoden tarpeiksi!

Määrät ovat yhtä ruokailijaa kohden.

Alkuruokakeittoa 1,5-2 dl
Pääruokakeittoa 3-5 dl

Lämmintä kastiketta 0,5-1 dl (määräytyy kastikkeen voimakkuuden mukaan)
Salaatin kastiketta 2-3 rkl

Seuraavat määrät ovat raa'an tuotteen painoja:

Lihaa kastikkeessa tai keitossa 100-120 g
Kokolihaa (pihvi, paisti) 120-200 g

Perkaamatonta kalaa 200-300 g
Perattua kalaa, fileetä 120-175 g
Suolattua kalaa (graavi) 50-100 g

Perunoita 150-200 g (3-4 kpl)
Perunasosetta 200-250 g
Perunapaistosta 150-225 g
Vihanneksia (lisäke) 150-200 g
Riisiä (keittämätöntä) 60 g
Pastaa (keittämätöntä) 60 g

Kiisseliä 2 dl
Puuroa 2 dl
Vanukasta, jäätelöä, jäädykettä 100-120 g (makeudesta riippuen)
Juusto tarjottimella 2-4 lajia á 20-40 g

Juomat

Kahvia 2 kkp = 2,5-3 dl
Teetä: kannusta tarjoiltu haudutettu kahvi on pussiteetä juhlavampaa. 10 kupillista saat 2 litrasta vettä ja ½ dl teetä.
Kuohuviini: alkumalja 1½ dl (yhdestä pullosta 6-8 lasillista, magnumpullosta n. 18 lasia)

Lue myös:

    Uusimmat