Jugoslavian hallitus vaatii YK:n siviilihallinnon poistamista Kosovossa

Jugoslavian hallituksen mielestä YK:n ja sen alaisten Kfor-joukkojen tulisi vetäytyä Kosovosta, koska hallituksen mielestä YK on epäonnistunut täydellisesti tilanteen normalisoimisessa Kosovossa.

Siviilihallinto Kosovossa ei miellytä Jugoslavian hallitusta

Kansainvälisten joukkojen tulisikin vetäytyä kiistellyltä alueelta vuosi Naton pommitusten päättymisen jälkeen. Kosovon sota päättyi 10. kesäkuuta 1999 hyväksyttyyn YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaan.

Jugoslavian mukaan YK:n Kosovo-hallinto ja Kfor-joukot ovat olleet sekä kykenemättömiä että haluttomia toimeenpanemaan päätöslauselman määräyksiä mm. kaikkien väestönosien hengen ja omaisuuden suojelemista.

-Kosovon tilanteen voi tiivistää sanoihin täydellinen kaaos, totesi Jugoslavian hallituksen kannasta kertonut suurlähettiläs Dusan Crnogorcevic. Crnogorcevicin mukaan YK:n hallinnon aikana 360 000 ihmistä - pääosin serbejä - on karkotettu etnisissä puhdistuksissa. Lisäksi 250 000 ihmistä on tullut laittomasti Kosovoon Albaniasta ja Makedoniasta, "terroristihyökkäyksissä" on kuollut yli tuhat ihmistä ja melkein tuhat on kadonnut. Myös huume- ja asekauppaa, järjestäytynyttä rikollisuutta ja prostituutiota on ilmennyt YK:n hallinnon aikana. Näiden epäkohtien vuoksi Jugoslavian hallitus haluaa YK:n poistuvan Kosovosta.

Jugoslavian hallitus syyttää Kosovon nykytilanteesta ensisijaisesti YK-hallintoa johtavaa ranskalaista Bernard Kouchneria, joka ei hallituksen mukaan ole kertaakaan suostunut neuvottelemaan Jugoslavian edustajien kanssa Kosovon ongelmista.

Venäjä ei kannata Jugoslavian vaatimusta

Igor Ivanov

Venäjä ei kannata YK:n siviilihallinnon ja Kfor-joukkojen vetäytymistä Kosovosta. Ulkoministeri Igor Ivanov sanoo, ettei päätös auttaisi ratkaisemaan Kosovon kysymystä. Ivanovin mukaan ainoa mahdollinen ratkaisu löytyy YK päätöslauselmasta, jossa määritellään YK:n tavoitteet Kosovossa.

Hän muistutti Venäjän ilmaisseen aiemmin useaan otteeseen huolensa Bernard Kouchnerin toimista. Tämä ei kuitenkaan anna syytä YK:n toiminnan tai päätöslauselman asettamiselle kyseenalaiseksi, Ivanov sanoi.

Venäjän parlamentti hyväksyi eilen 3000 venäläisen Kfor-rauhanturvaajan jäämisen Kosovoon toistaiseksi.
(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat