Mainos

Jugoslavian armeija perääntyy osittain Kosovosta

Jugoslavia on määrännyt osan joukoistaan perääntymään Kosovosta, kertoo uutistoimisto Tanjug.

Britannia ja Yhdysvallat sanoivat tuoreeltaan, että osittainen vetäytyminen ei täytä Naton vaatimuksia. Nato sanoo, että Jugoslavian joukkojen osittaisen vetäytymisen Kosovosta täytyy olla luotettavaa ja valvottavissa olevaa. Nato korosti, ettei se muuta perusehtojaan pommitusten lopettamiseksi.

Jugoslavian armeijan tiedotteessa sanottiin, että toimet Kosovossa niin kutsuttua Kosovon vapautusarmeijaa UCK:ta vastaan ovat päättyneet, minkä vuoksi armeijan johto on määrännyt osan armeijan ja poliisin yksiköistä aloittamaan vetäytymisen. Armeijan tiedotteen mukaan määräys on ollut voimassa eilisillasta lähtien.

Jugoslavian armeijan tiedotteessa sanottiin, että joukkojen määrää voitaisiin laskea sille tasolle, jolla se oli ennen Naton ilmaiskujen alkamista 24. maaliskuuta. Joukkojen määrää voitaisiin laskea sitten, kun YK:n kanssa on sovittu YK:n joukon lähettämisestä Kosovoon.
Tiedotteen mukaan "rauhanajan taso" riittäisi estämään kaikki albaanien "terroristijoukkioiden" hyökkäykset Albaniasta ja Makedoniasta.

Tiedotteessa ei annettu yksityiskohtia YK-joukosta tai selitetty, mikä rauhanajan taso olisi. Aikaisemmilla viittauksilla siihen on tarkoitettu määrää, josta sovittiin Yhdysvaltain lähettilään Richard Holbrooken neuvotteluissa Belgradissa lokakuussa. Nato on vaatinut, että Jugoslavian joukot vedetään Kosovosta ennenkuin se harkitsee ilmaiskujen lopettamista. Nato vaatii lisäksi, että rauhanturvajoukon on oltava aseistettu ja että siihen on kuuluttava Nato-maiden joukkoja.

Yhdysvallat ja Britannia: Ei riitä

Yhdysvallat ja Britannia sanoivat, ettei Jugoslavian joukkojen osittainen vetäminen täytä Naton vaatimusta täydellisestä vetäytymisestä.
Yhdysvaltain edustaja Joe Lockhart sanoi, "ettemme ole kiinnostuneita eleistä tai puolittaisista toimista". Britannian ulkoministeriön edustaja sanoi, että osittainen vetäytyminen on kaukana Naton vaatimuksista.

Naton edustaja Jamie Shea sanoi, että Jugoslavian joukkojen osittaisen vetäytymisen Kosovosta täytyy olla luotettavaa ja valvottavissa olevaa. Naton edustaja korosti, ettei se muuta perusehtojaan pommitusten lopettamiseksi. Yksi ehdoista on, että Jugoslavian on vedettävä kaikki joukkonsa Kosovosta.
Shea sanoi Sky-televisiokanavalle, että osittainen joukkojen vetäminen saattaa olla vain joukkojen vaihtamista.

Saksan ulkoministeriöstä todettiin, että tietoja Jugoslavian armeijan vetäytymisestä on tutkittava ennen niiden kommentoimista. Saksan edustaja Bremenin EU- ja WEU- kokouksessa sanoi lisäksi, että ilmoituksen joukkojen vetämisestä on tultava presidentti Slobodan Miloseviciltä ennen kuin Nato voi reagoida siihen.

Saksalaislähde Bremenissä sanoo edelleen, että länsiliitto aikoo vaatia Belgradia hyväksymään täysin ne viisi perusperiaatetta, jotka seitsemän johtavaa läntistä teollisuusmaata ja Venäjä hyväksyivät viime viikolla Bonnissa G8-maiden kokouksessa.

G8-maiden suunnitelmassa esitetään Kosovoon tehokasta kansainvälistä siviili- ja turvallisuusjoukkoa, jolla on YK:n hyväksyntä. Lisäksi vaaditaan väkivaltaisuuksien lopettamista, serbien sotilaspoliisin ja puolisotilaallisten joukkojen vetäytymistä maakunnasta, pakolaisten turvallista paluuta ja humanitaaristen avustusjärjestöjen pääsyä Kosovoon. Lisäksi Kosovoon on perustettava väliaikainen hallinto YK:n turvallisuusneuvoston päätöksellä. Osittainen vetäytyminen ilmaiskuja edeltävälle tasolle merkitsisi Naton arvioiden mukaan, että Kosovoon jäisi 29000 serbisotilasta ja -poliisia.

Holbrooken neuvotteluissa lokakuussa sovittiin, että Kosovoon voisi jäädä 22 500 serbisotilasta ja -poliisia, mutta tuo luku ei enää ole "tarjous".
Nato vaatii nyt, että käytännöllisesti katsoen kaikki Jugoslavian armeijan ja erikoispoliisin yksiköt on määrättävä vetäytymään ennenkuin Nato esittää pommitusten keskeyttämistä. Noita joukkoja on nyt Naton arvioiden mukaan Kosovossa 40 000 tai enemmän.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.