Jouluruoka vaatii viileää

Jouluna on lupa syödä yötä myöten, mutta pöydän antimet kannattaa silti malttaa kantaa jääkaapin viileyteen siksi aikaa, kun syöminen pitemmäksi aikaa taukoaa. Monet joulun perinteiset herkut ovat nimittäin helposti pilaantuvia elintarvikkeita, joissa ruokamyrkytysbakteerit voivat otollisissa olosuhteissa lisääntyä hyvinkin lyhyessä ajassa.

Helposti pilaantuvia elintarvikkeita on syytä säilyttää jääkaapissa korkeintaan viiden asteen lämpötilassa. Tässä lämpötilassa viihtyvät muun muassa tuore liha, makkarat ja leikkeleet, einesruuat, tuorejuusto sekä kermaa tai liivatetta sisältävät leivokset ja kakut. Joulun kalaherkut kuten kylmäsavukala, graavisuolattu kala ja mäti vaativat vieläkin alhaisemman lämpötilan eli + 3 astetta tai sen alle. Näille tuotteille paras säilytyspaikka on jääkaapin alaosa, joka on kaikkein kylmin.

Kinkun paikka ei ole parvekkeella

Paistettu kinkkukin säilyy aterioiden välillä parhaiten jääkaapissa. Ulkona säilytettävä kinkku altistuu lämpötilan vaihteluille, mikä heikentää sen säilyvyyttä. Ruoka-aikaankaan koko kinkkua ei kannata kantaa pöytään lämpenemään. Paljon suositeltavampaa on leikata kinkusta sopiva määrä viipaleita valmiiksi tarjoiluastiaan.

Pakastettuna ostettu kinkku säilyy pakastelämpötilassa (- 18 astetta) noin 3-4 kk ja jääkaapissa noin viikon. Kypsänä ostettu kinkku säilyy alle 6 asteen lämpötilaan säädetyssä jääkaapissa pari viikkoa ja alle 4 asteen lämpötilassa 2-3 viikkoa. Tuore, suolattu kinkku säilyy kahdeksan asteen jääkaapissa noin viikon. Aattoaterialle paistettu kinkku on syytä pistellä poskeen viikon kuluessa eli uuteen vuoteen mennessä.

(Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja