Jouluparaati sai traagisen päätöksen Yhdysvalloissa, kun katumaasturi syöksyi takaa-ajotilanteessa väkijoukkoon – tuhoisa kaahaus tallentui videoille

Yhdysvalloissa Waukeshan kaupungissa Wisconsinin osavaltiossa ainakin viisi ihmistä kuoli autoilijan ajettua katumaasturilla väkijoukkoon kesken jouluparaatin eilen iltapäivällä paikallista aikaa.

Lisäksi 48 ihmistä loukkaantui, kertoi Waukeshan poliisi tänään illalla Suomen aikaa. Sairaalahoidossa on myös lapsia.

Teosta epäillään poliisin mukaan 39-vuotiasta Milwaukeesta kotoisin olevaa miestä.

Mies oli poliisin mukaan paennut toisaalla kotiympäristössä tapahtuneen välikohtauksen tapahtumapaikalta, kun poliisi oli ollut saapumassa sinne. Mies oli tämän jälkeen ajanut keskelle paraatia, kertoi poliisipäällikkö Dan Thompson. Thompsonin mukaan poliisi ei ajanut miestä takaa.

Poliisin mukaan tapahtuneelle ei ole ilmennyt muuta motiivia.

– Olemme varmoja, että hän toimi yksin. Ei ole todisteita siitä, että tämä olisi terroristinen teko, Thompson sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Mies saa syytteen viidestä henkirikoksesta. Poliisin käyttämä syytenimike viittaa tahallisuuteen. Miestä vastaan saatetaan poliisin mukaan nostaa myös lisää syytteitä.

AFP:n mukaan teosta epäiltyä miestä vastaan on kahden viime vuoden aikana nostettu syytteet muiden ihmisten turvallisuuden piittaamattomasta vaarantamisesta sekä ampuma-aserikoksista. Aiemmin tässä kuussa mies sai syytteen perheväkivallasta.

Kuusi lasta kriittisessä tilassa

Tapauksen kuolonuhrit olivat poliisin mukaan iältään 52–81-vuotiaita. Heistä neljä oli naisia ja yksi mies.

Poliisin mukaan loukkaantuneiden joukossa olisi kaksi kriittisessä tilassa olevaa lasta.

Lastensairaala Children's Wisconsin kertoi hieman aiemmin tiedotustilaisuudessa, että sairaalan teho-osastolla on tapahtuneen jäljiltä kriittisessä tilassa kuusi lasta ja vakavassa tilassa kolme. Milwaukeessa sijaitsevan sairaalan tiedotustilaisuudesta uutisoi muun muassa CNN.

Sairaalaan on tuotu tapauksen jäljiltä hoitoon kaikkiaan kahdeksantoista 3–16-vuotiasta lasta, sairaalan edustajat kertoivat. Heidän joukossaan on kolmet sisarukset.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ilmaisi surunvalittelunsa tapahtuneen johdosta maanantaina ja kutsui tapahtunutta "kauhistuttavaksi väkivallanteoksi".

– Meillä ei ole vielä kaikkia faktoja ja yksityiskohtia, mutta tiedämme, että tänä aamuna viisi perhettä Waukeshassa joutuu kohtaamaan uudenlaisen surun elämästä ilman omaistaan, Biden sanoi.

Koulut eivät avanneet Waukeshassa oviaan tänään, ja poliisipäällikön mukaan teiden oli määrä pysyä suljettuina ainakin vuorokauden ajan.Auto kiihdytti ja ajoi täyttä vauhtia paraatireitille

Osavaltion rahastonhoitajaksi ehdolla oleva Angelito Tenorio kertoi paikalliselle lehdelle Milwaukee Journal Sentinelille olleensa paikalla, kun auto ajoi väkijoukkoon. Tenorio sanoo nähneensä, kuinka kuljettaja laittoi tallan pohjaan ja ajoi täyttä vauhtia paraatireitille.

– Sitten kuulimme kovan pamauksen ja niiden ihmisten korvia särkeviä huutoja ja kirkaisuja, joihin ajoneuvo oli osunut, hän kertoi.

Hän kertoi nähneensä ihmisten juoksevan pakoon tai pysähtyvän itkemään. Maassa oli ihmisiä, jotka näyttivät jääneen auton alle.

– Kaikki tapahtui vain niin äkkiä, hän lisäsi.

Lehden mukaan kaupungin julkaisemassa videokuvassa auton voi nähdä kaahaavan paraatin keskelle koulun marssiorkesterin jälkeen.

CNN:lle tapahtumia kommentoinut silminnäkijä kertoo puolestaan nähneensä, kuinka auto ajoi orkesteria päin. Silminnäkijä oli seurannut paraatia parvekkeeltaan.

Viranomaisten mukaan poliisi oli ampunut tilanteen keskellä autoa yrittääkseen saada sen pysähtymään. Paikallisen poliisipäällikön Dan Thompsonin mukaan sivulliset eivät haavoittuneet ampumisen vuoksi.

FBI tarjoaa apua paikallisviranomaisille

Waukeshan pormestari Shawn Reilly kuvaili Milwaukee Journal Sentinelin mukaan tapausta lehdistötilaisuudessa traagiseksi.

Wisconsinin kuvernööri Tony Evers kutsui tekoa järjettömäksi ja kertoi rukoilevansa vaimonsa kanssa Waukeshan puolesta.Myös presidentti Biden on myös saanut selonteon tapauksesta. Asiasta kertoo Valkoisen talon virkamies, joka kertoo hallinnon seuraavan tarkasti tilannetta Waukeshassa.

Hän kertoo hallinnon olleen myös yhteydessä sekä osavaltion viranomaisiin että paikallisviranomaisiin tarjotakseen tukea ja avustusta, jos niille on tarvetta.

Tapausta tutkivat ensisijassa paikalliset lainvalvontaviranomaiset, mutta liittovaltion poliisi FBI on kertonut tarjoavansa apua. 

Juttua päivitetty kauttaaltaan 22.11.2021 kello 23.30.

Lue myös:

    Uusimmat