Mainos

Joroisten ex-ylilääkärille 13 syytettä

Joroisten terveyskeskuksen entiselle ylilääkärille Pekka Lantolle on luettu 13 syytettä Mikkelin käräjäoikeuden istunnossa. Kolmen syytekohdan teot oikeus totesi vanhentuneiksi.

Lääkäriä syytetään kahdesta törkeästä kuolemantuottamuksesta, törkeästä pahoinpitelystä, pahoinpitelystä ja useista virkavelvollisuuden rikkomisista. Yksi syyte koskee virkasalaisuuden rikkomista.

Vastauksessaan Lanton puolustus vaati, että kaikki syytteet hylätään. Hänen puolustusasianajajansa mukaan Joroisten terveyskeskuksessa ei Lanton aikana vuosina 2002-2004 ollut poikkeuksellinen vanhuskuolleisuus, eikä kyse ole eutanasiasta tai potilaan itsemääräämisoikeuden rikkomisesta.

Tutkinnassa on avattu hautoja näytteiden ottamiseksi. Esimerkiksi vuonna 2005 tehtiin oikeuslääketieteellinen ruumiinavaus vainajalle, joka kuoli vuonna 2002.

Oikeuskäsittelylle on varattu 14 päivää 10. marraskuuta asti kolmen tuomarin voimin.

Iäkkäiden kuolintapaukset lisääntyivät

Lantto aloitti Joroisten terveyskeskuksen vuodenosaston vastaavana lääkärinä vuonna 2002. Hänen toimiaan alettiin tutkia nimettömän ilmiannon perusteella vuonna 2003, kun osastolla oli kuollut tavallista enemmän iäkkäitä potilaita.

Lanton asianajajan mielestä potilasmäärät antavat väärän kuvan. Kuolemassa olevia potilaita ei kuljetettu isompiin sairaaloihin, vaan he saivat viettää loppuaikansa läheistensä luona Joroisissa.

Törkeää pahoinpitelyä ja törkeää kuolemantuottamusta koskevissa syytekohdissa epäillään iäkkäille naisille annetun voimakasta kipulääkettä, minkä jälkeen he kuolivat. Lantto kiistää syy-yhteyden.

Lanton epäillään rikkoneen virkavelvollisuuksiaan ainakin seitsemän potilaan hoidossa. Perusteina pidetään sitä, että hän ei lähettänyt potilaita tarpeellisiin tutkimuksiin tai antanut potilaan ja omaisten toivomaa hoitoa. Lisäksi Lanton epäillään hävittäneen repimällä 16 potilaalta 42 potilasasiakirjaa.

Lanton asianajajan mielestä kaikki tapaukset ovat yksittäisiä, eivätkä ne kerro hoitolinjasta.

Yli viiden vuoden prosessi

Jutussa on kysymys vuosien 2002-2004 virkatoimista. Keskusrikospoliisi tutki Lanttoon kohdistuneita rikosepäilyjä yli kolmen vuoden ajan, minkä jälkeen tuhansien sivujen aineistoa on käynyt läpi Itä-Suomen syyttäjävirasto. Syyteharkintaa pitkitti syyttäjän vaihtuminen kesken prosessin.

Lanton lääkärinoikeuksia rajoitettiin joulukuussa 2003 niin, että hän sai toimia vain toisen lääkärin valvonnassa. Päätöksen tehnyt silloinen Terveydenhuollon oikeusturvakeskus (TEO) havaitsi Lanton ammattitaidossa vakavia puutteita ja menettelytavoissa virheellisyyksiä. Korkein hallinto-oikeus hylkäsi Lanton valituksen päätöksestä. Hän on saanut vakavan huomautuksen myös Oulun lääninhallitukselta.

Syyttäjä ja vastaaja ilmoittivat maanantaina pidättyvänsä lausunnoista oikeussalin ulkopuolella.

Lantto itse on aiemmin kertonut olevansa valmis viranhoitoaan koskevaan oikeuskäsittelyyn. Hänen mukaansa tutkitut tapaukset ovat rajanvetokysymyksiä, jotka liittyvät terminaalihoitoon. Lantto jäi eläkkeelle iän perusteella 2006.

Katso Johanna Tuurin juttu

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.