Mainos

Jordanialainen sotilas surmasi koululaisia

Jordanilainen sotilas on ampunut seitsemän israelilaista koulutyttöä Israelin ja Jordanian rajalla. Ampumavälikohtauksessa haavoittui lisäksi ainakin kuusi ihmistä.

Sotilas avasi tulen retkellä olleita 12-13 -vuotiaita koululaisia vastaan Jordanlaakson pohjoisosassa. Muut rajalla olleet jordanialaiset sotilaat taltuttivat ampujan.

Osa kuolleista ja haavoittuneista vietiin sairaaloihin Israelin, osa Jordanian puolelle. Kahden haavoittuneen tila on vakava. Koululaiset olivat Jerusalemin lähellä sijaitsevasta Bet Shemeshin kaupungista. Ampujan motiiveista ei ollut heti tietoa, mutta jordanialaiset kuvasivat surmia mielenvikaisen työksi.

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu vaati Jordanialta tiukkoja toimia niitä vastaan, jotka käyttävät väkivaltaa poliittisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Netanyahu kutsui tapahtunutta "hirvittäväksi tragediaksi".

Hussein syvästi pahoillaan

Espanjassa vierailulla ollut Jordanian kuningas Hussein kertoi olevansa syvästi pahoillaan israelilaislasten surmasta. Hän vannoi omistavansa koko loppuelämänsä työlle Lähi-Idän rauhan hyväksi.

Jordanian Madridin-lähetystön mukaan Hussein päätti palata takaisin Jordaniaan jo tänään välikohtauksen vuoksi. Myös Jordanian pääministeri tuomitsi väkivallanteon. Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton kehotti tänään osapuolia työhön Lähi-Idän tilanteen rauhoittamiseksi. Clintonin mukaan ei ole kuitenkaan vielä mitään todisteita siitä, että väkivallanteolla olisi tekemistä Lähi-Idän rauhanhankkeen kanssa.

Israelin ja Jordanian välit kireät

Israel ja Jordania allekirjoittivat rauhansopimuksen vuonna 1994. Ampumavälikohtaus tapahtui Jordanian puolella maa-alueella, jonka Israel on rauhansopimuksen mukaan vuokrannut itselleen. Maiden välinen raja on ollut viime vuodet rauhallinen.

Israelin ja Jordanian välit kiristyivät aiemmin tällä viikolla, kun kuningas Hussein sanoi Netanyahun olevan päätöksillään tuhoamassa koko Lähi-Idän rauhanprosessin. Hussein viittasi Israelin aikeisiin rakentaa uusi juutalaislähiö Itä-Jerusalemiin ja vetäytyä tässä vaiheessa vain pieneltä osalta Länsirantaa.

Israelin johtajat yhdistivät väkivallanteon palestiinalaisten, Jordanian ja muiden esittämään Israelin vastaiseen arvosteluun.
-Sanalliset hyökkäykset ja Israelin vastaiset uhkaukset johtavat tällaisiin murhatekoihin, ulkoministeri David Levy sanoi.
(STT-Reuter-AFP)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.