Mainos

Jopa 200 000 osoitti mieltään pääministeriä vastaan Unkarissa

Unkarin poliisi on käyttänyt kyynelkaasua massiivisessa mielenosoituksessa Budapestissä.

Unkarin opposition koolle kutsuma mielenosoitus on kerännyt mahdollisesti jopa 200 000 ihmistä tänään Budapestin keskustaan osoittamaan mieltään pääministeriä Ferenc Gyursanya vastaan. Mielenosoittajat ovat syyttäneet sosialisteja edustavaa Gyursanya petturiksi ja vaativat hänen eroaan.

Opposition protestiin liittyi myös äärioikeistolaisten ryhmien kannattajia. Myöhemmin illalla poliisi otti yhteen satojen äärioikeistolaisten kanssa. Ilman lupaa kokoontuneet äärioikeistolaiset heittelivät ihmisiä kivillä ja pulloilla, ja poliisi vastasi ampumalla kyynelkaasupanoksia.

Päivällä järjestetty suurmielenosoitus sujui rauhallisesti. Jotkut mielenosoittajista heiluttivat äärioikeistolaisten suosimia punavalkoraidallisia lippuja, jollaisia Unkarin natsimieliset hallitsijat käyttivät toisen maailmansodan aikana.

Unkarissa on vietetty kansallista vapaapäivää, jolla muistetaan vuoden 1848 kansannousua Habsburgin hallitsijasuvun valtaa vastaan.

Äärioikeistolaiset mielenosoittajat heittelivät Budapestin pormestaria Gabor Demszkyä kananmunilla hänen pitäessään juhlapuhetta Tonavan rannalla. Demszky, tunnettu kommunistiajan toisinajattelija, vastasi vihellyskonserttiin varoituksella.

-Pelon palkkasoturit ovat taas joukossamme. Tästä syystä monet ihmiset odottivat tätä kaikkein rauhanomaisimman vallankumouksemme vuosipäivää pelon vallassa, pormestari sanoi.

Mielenosoitukset ovat jatkoa viime syksyn levottomuuksille. Ne saivat alkunsa, kun julkisuuteen oli tullut ääninauha, jolla pääministeri myönsi valehdelleensa ennen viime kevään vaaleja Unkarin talouden tilasta.

-Yhteiskunnassa on jännitteitä, ja syynä on se, että he valehtelivat meille, emmekä me voi luottaa heihin, sanoi mielenosoitukseen osallistunut 55-vuotias opettaja Kalman Hencsei Unkarin lippua heiluttaen.

Myös useissa muissa Unkarin kaupungeissa on muisteltu vuoden 1848 kansannousua mielenosoituksilla ja marsseilla.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.