R2 (Suomi)
2000. Ohjaus Robert Ramirez & Rob LaLuca. Dreamworks/Universal Pictures of Finland. Anamorfinen kuva 1.85:1. Ääniraita Dolby Digital 5.1. 72 min. 159 mk.
Elokuva: *** Kuva & ääni: **** Ekstrat: ***
Egyptin prinssin sisarteos, vaikka ei edeltäjänsä spektaakkelimaisuuteen ylläkään. Parasta elokuvassa ovat upeat unijaksot, jotka ovat saaneet inspiraationsa Vincent van Goghin taiteesta.
Elokuva kertoo yhdestä Raamatun hienoimmista myyteistä, pojasta, jonka kateelliset veljet myyvät orjaksi. Kyseessa on Vanhan testamentin versio Martta/Maria -syndroomasta. Miksi ahkeraa raatajaa ei kiitellä, mutta laiska lellikki herättää ihmisissä ihastusta?
Syyllisyys ja armo, myös niistä on kyse. Samalla kerrataan Raamatun talouspoliittinen, keynesiläinen opetus: seitsemää lihavaa vuotta seuraa seitsemän laihaa. Yhteiskunnan pitää varautua ennalta.
Oma lukunsa on pohtia, kuinka Hollywood on käytännössä juutalaisen ajattelutavan kehto. Steven Spielbergin yhtiö on tehnyt kaksi suuren tuotannon animaatiota vanhajuutalaisesta aiheesta, jotka toki ovat samalla yleismaailmallista kulttuuriperintöä. Tuskin koskaan näemme Hollywood-elokuvaa, joka pureutuisi Lähi-idän nykypäivään. Se olisikin aikamoista taiteilua.
Suomalainen dubbaus on keskitasoa (DD5.1). Ongelmaksi alkaa muodostua se, että käytettävien näyttelijöiden kirjo on liian kapea. Kymmenet Disney-dubbaukset kuluttavat ääniä. Varsinkin Dreamworksin animaatioiden soisi poikkeavan Disney-klangista myös tältä osin.
Alkuperäinen soundtrack kannattaa kuunnella, jos pitää Ben Affleckista ja Mark Hamillista.
Ekstroista löytyvät storyboardit, traileri, laula mukana -osio ja 4-sivuinen triviavihko.
Kannessa on väärä aika. Amerikkalainen NTSC-järjestelmä pyörittää videokuvaa noin neljä prosenttia hitaammin kuin eurooppalainen PAL. Kun elokuvasta saadaan eurooppalainen versio, vanha jenkkiaika jää helposti kummittelemaan kansitietoihin.
Tavallista katsojaa asia ei juurikaan kiinnosta. Innokas friikki saattaa puolestaan hämmästyä: onko eurooppalaisessa versiossa leikattuja kohtauksia, joita jenkit ovat sensuroineet? Tuskin koskaan on tästä kyse.
Teksti: Pekka Suorsa