Mainos

Jokelan koululla vuodatettiin kyyneleitä

Jokelan koululla palavat joukkosurman uhrien muistoksi sytytetyt kynttilät. Myös läheisen lammen rantaa kiertää kynttiläketju. Oppilaat yrittävät yhä epäuskoisina ymmärtää, mitä eilen oikein tapahtui.

Jokelan koulun uhrien luokkatoverit ja ystävät tukivat tänään toisiaan kynttilämeren keskellä koulun pihalla. Osa oppilaista haki vielä eilen sekasorrossa luokkaan jääneitä tavaroitaan.

Koulun lippu on puolitangossa ja myös koko maassa liputetaan tänään surun merkiksi.

Kahdeksasluokkalaiset Jonina Winter ja Riina Matikka toivat kynttilöitä ja kävivät vielä läpi eilisiä kauhunhetkiä. Oman hengen lähtö oli lähellä.

- Me olimme luokassa, eikä tiedetty koko tapahtumasta mitään. Sitten joku soitti luokassa olleelle kaverillemme ja kertoi mitä oli tapahtunut. Opettajamme ei silloin ollut läsnä luokassa. Sitten näimme ikkunasta, että opettajamme juoksee ulkona ja huitoo meitä tulemaan ulos. Luokkakavereidemme kanssa lähdimme kohti ovea päästäksemme ulos. Yhtäkkiä se hullu tyyppi juoksi aseen kanssa luokkaamme kohti. Aloimme kaikki huutamaan ja juoksimme yhteen nurkkaan, Jonina Winter kuvailee.

- Se huusi, että vallankumous on tullut, ja sen jälkeen ampui telkkarin hajalle. Se sanoi meille, että meidän täytyisi rikkoa luokkaa. Aloimme potkimaan pulpetteja, ja sitten se lähti luokasta pois ja lukitsi oven, jotta emme pääsisi luokasta pois. Sen jälkeen rikoimme ikkunan ja pakenimme ulos, sanoo Riina Matikka.

Jokelan koulurakennus on nyt suljettu loppuviikon. Santahaminan varuskunnan varusmiehet vartioivat rikostutkijoiden työrauhaa.

Tuusulan kunnantalossa järjestettiin hiljainen hetki kello 10 aamulla. Pöydillä oli kynttilöitä ja viraston työntekijät olivat kokoontuneet aulaan.

Tuusulan kunnan sivistystoimenjohtaja Esa Ukkola korosti aamulla Jokelan kirkossa surmakoulun oppilaille pitämässään tiedotustilaisuudessa toisista huolta pitämistä kriisin jälkeen. Hän muistutti, että ketään ei saa nyt jättää yksin. Tapahtumaan osallistui kymmeniä, ehkä satakuntakin Jokelan koulun yläasteen ja lukion oppilasta.

JOKELAN KOULU SUREE

Helena Forsman haastattelee Sofia Andersinia ja Ville Vainiota

Jokelan kirkossa toimii myös ympärivuorokautinen kriisikeskus oppilaiden, heidän vanhempiensa ja opettajien auttamiseksi.

Tuomiokirkossa harras tunnelma

Helsingin Tuomiokirkossa pidettiin päivällä muistotilaisuus, jossa läsnä olivat mm. presidentti Tarja Halonen, tohtori Pentti Arajärvi sekä useita hallituksen jäseniä. Tuomiokirkko oli täynnä ihmisiä.

Paikalla oli erityisen paljon nuoria aikuisia sekä koululaisia. Tunnelma oli äärimmäisen harras, kertoo paikalla ollut MTV:n toimittaja Merja Sundström.

- Ehtoollisjonossa vuodatettiin hyvin paljon kyyneleitä, kuvailee Sundström.

Muistotilaisuudessa puheen piti piispa Mikko Heikka. Heikka vetosi puheessaan siihen, että nyt on lasten vuoro.

- Aikuisten on kuunneltava lapsia ja yritettävä ymmärtää, Heikka sanoi.

Presidentti Tarja Halonen puolestaan kehotti suomalaisia keskustelemaan surusta ja jakamaan sen.

- Analysoinnin aika on myöhemmin, nyt on aika puhua ja surra, Halonen totesi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.