Johnny English – uudestisyntynyt

Johnny English – uudestisyntynyt
Johnny English – uudestisyntynyt
Julkaistu 14.10.2011 12:37

Johnny English Reborn, Yhdysvallat–Ranska–Iso-Britannia 2011. Ohjaus: Oliver Parker. Käsikirjoitus: William Davies Neal Purvisin ja Robert Waden luoman hahmon pohjalta. Tuottaja: Tim Bevan, Eric Fellner, Chris Clark. Kuvaus: Danny Cohen. Leikkaus: Guy Benshley. Musiikki: Ilan Eshkeri. Pääosissa: Rowan Atkinson, Rosamund Pike, Gillian Anderson, Daniel Kaluuya, Dominic West, Richard Schiff. Kesto: 103 min.

Rowan Atkinson palaa James Bond -parodiansa pariin uutuuskomediassaan Johnny English – uudestisyntynyt. Elokuva on itsenäistä jatkoa vuoden 2003 Johnny Englishille, jonka anti jäi toivottua vaatimattomammaksi.

Jotain on selvästi jäänyt Atkinsonin ja kumppaneiden hampaankoloon, koska English on palautettu naftaliinista takaisin toimintaan. Ja hyvä niin: uusi päivitys on yllättävän hauska jos kohta epätasainen action-komedia.

Atkinson on tarinan sankari, Britannian tiedustelupalvelu MI-7:n hyllytetty agentti Johnny English, joka kutsutaan jälleen palvelukseen. Englishin tehtävänä on selvittää Kiinan pääministeriä uhkaava salamurhahanke, jonka juuret juontavat agentin aikaisempaan, perin epäonniseen Mosambik-operaatioon.

MI7:n tiukka pomo (Gillian Anderson) empii kömpelön Englishin rekrytoimista, mutta onneksi apu on aina tarvittaessa lähellä. Nuori agenttiharjoittelija Tucker (Daniel Kaluuya) ja viehättävä psykologi Kate Summer (Rosamund Pike) ovat enemmän kuin päteviä korjaamaan kollegansa kömmähdykset.

Miestä ja alastonta asetta verrattomasti tulkinneen Leslie Nielsenin poismenon jälkeen on leffakomediassa selvä tilaus hyvin tehdylle kreisikomedialle. Atkinson osoittaa, ettei manttelinperiminen ole mahdottomuus, vaikkei Oliver Parkerin ohjaama elokuva täysosuma olekaan.

Parasta Uudestisyntyneessä ovat sen pienet humoristiset oivallukset – juuri pienten detaljien varaanhan myös Alastomat aseet aikoinaan rakennettiin. Vitsejä vyörytetään tihentyvällä tahdilla, ja suurin osa niistä myös osuu mukavasti maaliinsa. Aasialainen imuritappaja on elokuvan toistuva gagi, josta revitään riemua myös tavalla, joka on velkaa edellä mainitulle Frank Drebinille.

Toimintakohtaukset ovat elokuvan heikointa antia. Seikka ei tule yllätyksenä, sillä se mikä toimii parodioinnin kohteessa, ei useinkaan jaksa kiinnostaa irvailussa itsessään. Action-jaksot heittävät kapuloita humoristisen kerronnan rattaisiin, ja se jos mikä tuntuu tarpeettomalta.

Johnny English – uudestisyntynyt ei varmasti jää mieleen pitkäksi aikaa, mutta se sopii vallan mainiosti vanhempien ja kouluikäisten (ikäraja 11) yhteiseksi popcorn-viihteeksi. Atkinson nostaa hymyn pintaan.

Teksti: Outi Heiskanen

Johnny English – uudestisyntynyt -elokuvan traileri Subin sivuilla

Tuoreimmat aiheesta

Elokuvat