Mainos

Jo kolmannes viljelyalasta vuokrapeltoja

Peltojen vuokraus on yleistynyt EU:n aikana.

Vuokrapeltojen osuus viljelyalasta lisääntyy vuosi vuodelta. Tänä keväänä viljeltävistä pelloista noin 700 000 hehtaaria on vuokrapeltoja. Määrä on noin kolmannes koko Suomen viljelyalasta.

Peltojen vuokraus on yleistynyt EU:n aikana, sillä kymmenen vuotta sitten vuokrapeltojen osuus peltoalasta oli viidennes ja vuonna 1997 neljännes. Suomen maatilojen yhteenlaskettu viljelyala on noin 2,2 miljoonaa hehtaaria.

Maatalouden kannattavuuden heikentyminen edellyttää entistä suurempaa tilakokoa. Maatilojen keskimääräinen peltopinta-ala onkin reilussa kymmenessä vuodessa kaksinkertaistunut. Se on nyt 32 hehtaaria ja esimerkiksi Hämeessä 36 hehtaaria.

-Tilanne on johtanut siihen, että maatilat eivät pysty sitomaan pääomia pellon ostamiseen. Tilakokoa on voitu kasvattaa vuokraamalla. Viljan alhainen hinta sekä nykyaikaisen viljelyn vaatiman kaluston kalleus alkaa jo edellyttää sadan hehtaarin pinta-aloja, jotta viljely olisi kannattavaa, arvioi MTK-Etelä-Hämeen toiminnanjohtaja Markku Pulkkinen.

Hämeessä on ensimmäistä kertaa selvitetty pellon vuokrahintoja. Salaojitetun pellon keskivuokra oli Hämeessä 211 euroa hehtaarilta. Sarkaojitetun ja ojittamattoman pellon vuokra oli kyselyn mukaan noin 170 euroa.

-Kilpailutuksissa hehtaarivuokrat ovat Hämeessä nousseet paikoin huomattavasti yli kannattavuusrajan. Nykyisessä tilanteessa maatilat pystyvät maksamaan vuokrapellosta korkeintaan 150-250 euroa hehtaarilta. Tätä korkeammat hinnat eivät ole liiketaloudellisesti järkeviä, sanoi Pulkkinen.

Koko maassa peltojen keskimääräinen vuokrahinta on 174 euroa hehtaarilta.

Hämeessä tehdyn selvityksen mukaan puolet viljelijöistä aikoo tulevaisuudessa kasvattaa peltopinta-alaansa. Yli puolet viljelijöistä piti vuokrausta parhaana tapana lisätä viljelyalaa. Hämeen viljelijöillä on kyselyn mukaan tällä hetkellä vuokrapeltoa keskimäärin 23 hehtaaria. Vuokranantajien keski-ikä oli 62 vuotta ja vuokraajien 47 vuotta.

Suomalaisten maatilojen määrä on Euroopan unioniin liittymisen jälkeen vähentynyt sadasta tuhannesta noin 70000 tilaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.