Jättipalkkaa nostaneen Merisalon ex-vaimo: Olin yhtiössä "uskonluojana"

Vaalirahoittaja Nova Groupia koskevassa oikeudenkäynnissä pohditaan muun muassa sitä, maksettiinko yhtiön hallituksen puheenjohtajalle palkkaa tyhjästä. Konkurssirikoksia koskeva oikeudenkäynti alkoi tänään valmistelevalla istunnolla.

Syyttäjän mukaan Arto Merisalon entinen puoliso Aija Merisalo sai neljän vuoden aikana liikaa palkkaa yli 430 000 euroa. Vielä muutama kuukausi yrityssaneeraukseen hakeutumisen jälkeenkin Aija Merisalon kuukausipalkka oli bruttona 10 250 euroa.

Molempia Merisaloja ja viittä muuta henkilöä syytetään törkeästä velallisen epärehellisyydestä ja törkeästä kirjanpitorikoksesta. Kaikki ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Poliisikuulusteluissa Aija Merisalo kuvaili omaa rooliaan yhtiössä "uskonluojaksi" ja piti palkkaansa perusteltuna.

- Olen pitänyt ihmiset kasassa, ollut sovittelija ja uskonluoja. Kysymyksessä on kuitenkin minun yritykseni. Olen monessa kohtaa ollut toimeksi paneva voima, Merisalo selitti kuulusteluissa.

Yksi rikosjutussa syytetyistä, Tapani Yli-Saunamäki kuvaili Aija Merisalon roolia poliisikuulusteluissa.

- En tiedä. Olikohan hän hallituksen puheenjohtaja. Käytännössä nolla. Ei mitään. Hän oli kokouksissa hiljaa, söi pullan ja lähti pois.

Yhtiön hallintojohtaja arvioi puolestaan poliisille, että kukaan ei huomaisi, jos Aija Merisalo eroaisi tehtävästään tai jäisi sairaslomalle.

Poliisitutkinnassa arvioitiin, että palkkasumma hallitustyöskentelystä ja edustamisesta olisi voinut olla korkeintaan 2000 euroa kuukaudessa. Lisäksi Nova-yhtiöt maksoivat Aija Merisalon musiikkiuraan liittyviä kustannuksia lähes 90 000 eurolla.

Otteita Aija Merisalon poliisikuulusteluista

Kysymys: Mitä tarkoittaa toimeksi paneva voima?

Vastaus: Osaan rohkaista ihmisiä jaksamaan ja luomaan uskoa ja toivoa.

Kysymys: Mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Kierrätkö huoneesta toiseen ia tuet ihmisiä vai mitä?

Vastaus: Välillä sitäkin. Olen ollut operatiivisessa työssä asuntopuolella vuosia sitten, joten olen kyllä senkin nähnyt. Viimeiset kaksi vuotta Novassa en ole ollut kovin skarppina koska hengellisen työn teko, musiikin teko, kiertueet tms ovat vieneet aikaani.

Kysymys: Miten tärkeäksi luonnehdit omaa työpanostasi Nova-yhtiöille?

Vastaus: Se on ollut elämäntyöni.

Kysymys: Kuulustelujen perusteella et kovin paljoa elämäntyöstäsi ja sen toiminnasta tiedä?

Vastaus: Olen loppuun asti toivonut ja uskonut että asiat hoituvat. Talossa on monta huippuammattilaista.

****

Kysymys: Kuvaile tyypillistä työpäivääsi Nova-yhtiössä.

Vastaus: En fyysisesti paljon istunut viime vuosina Novan konttorilla, koska tein levyn ja siihen liittyvän kiertueen. Osallistuin johtoryhmiin kokouksiin ja hallituksen kokouksiin, ja olen ollut paljon puhelimitse yhteyksissä eri ihmisiin jne. Mutta en ole muutamiin vuosiin istunut toimistolla.

Kysymys: Kerroit aiemmin, että työsi on muiden tukemista ja sovittelua. Miten voit tehdä sitä, jos et käy työpaikallakaan?

Vastaus: Olen ollut päivittäin yhteydessä novalaisiin, ja olen mennyt paikalle, jos tilanne on sitä vaatinut.

Kysymys: Kuinka monta työtuntia teet viikossa?

Vastaus: Ei niitä voi laskea. Välillä puhuttiin illalla pitkiä puheluita.

****

Kysymys: Miten kommentoit epäilyjä siitä, että yhtiö on syyllistynyt vararikkotekoon maksamalla sinulle, työpanoksesi yhtiölle huomioiden, perusteettoman suurta palkkaa?

Vastaus: Mielestäni ei ole.

Katso Johanna Laineen juttu (Seitsemän uutiset 20.6.2011)

Lue myös:

    Uusimmat