Mainos

Jastrzhembski: Neuvostoliitto ei miehittänyt Baltian maita

Venäjän hallituksen Euroopan asioiden neuvonantajan Sergei Jastrzhembskin mukaan Neuvostoliitto ei miehittänyt Baltian maita toisen maailmansodan päätteeksi. Jastrzhembskin mukaan Baltian maat liitettiin Neuvostoliittoon yhteisestä sopimuksesta.

Neuvostoliitto ei koskaan miehittänyt Baltian maita toisen maailmansodan päätteeksi, vaan ne liitettiin siihen yhteisestä sopimuksesta, sanoo Venäjän hallituksen Euroopan asioiden neuvonantaja Sergei Jastrzhembski. Jastrzhembskin lausunto oli vastaus Euroopan komission varapuheenjohtajalle Günter Verheugenille, joka aiemmin viikolla totesi, että EU:n ja Venäjän suhteet riippuvat siitä, myöntääkö Venäjä Neuvostoliiton miehittäneen laittomasti Baltian maat.

- Mitään miehitystä ei ollut. Oli vain sopimuksia, joita tehtiin laillisesti valittujen Baltian maiden johtajien kanssa, Jastrzhembski muistutti.

- Neuvon kaikkia niitä, jotka haluavat kehittää rakentavat suhteet Venäjän kanssa, jättämään analyysit historioitsijoille ja asiantuntijoille ja olemaan tuomatta mukanaan liian monia fobioita ja historiallisia ennakkoluuloja Venäjän ja EU:n nykysuhteisiin, hän näpäytti.

Liettuan ulkoministeri Antanas Valionis moitti Venäjää itsepäisyydestä ja haluttomuudesta nähdä tosiasioita.

- Neuvostoliiton korkein oikeus tuomitsi Molotovin-Ribbentropin sopimuksen vuonna 1989 mitättömäksi ja vuoden 1991 sopimus myöntää miehityksen. Tätä ennen maailman johtajat, poliitikot, historioitsijoista puhumattakaan ovat - - pitäneet miehitystä faktana. Joku on nyt itsepäinen, eikä halua nähdä totuutta, hän sanoi Liettuan yleisradion haastattelussa.

Baltian maat liitettiin Neuvostoliittoon vuonna 1940 Josef Stalinin ja natsi-Saksan salaisella sopimuksella. Saksa miehitti niitä vuosina 1941-44 kunnes ne liitettiin taas Neuvostoliittoon.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.