Mainos

Jas Gripen -hävittäjä syöksyi maahan Pohjois-Ruotsissa

Ruotsin ilmavoimille tämänpäiväinen onnettomuus merkitsi kolmannen Jas Gripen -hävittäjän menettämistä. Aiemmat onnettomuudet ovat sattuneet 1999 ja 2005.

Ruotsin ilmavoimat on tänään menettänyt kolmannen Jas Gripen -hävittäjän. Luulajaan sijoitettuun F21-lennostoon kuulunut hävittäjä syöksyi maahan iltapäivällä Norrbottenissa lähellä Vidselin lentokenttää. Lentäjä pelastautui heittoistuimella.

Maahan pudonnut kone osallistui tänään eri aselajien yhteisharjoitukseen ja oli laskeutumassa Vidselin lentokentälle, kun jotain meni vikaan.

- Kone putosi maahan vain muutaman sadan metrin päähän Vidselin lentokentästä, Ruotsin pääesikunnan lehdistöpäällikkö Roger Magnergård kertoi illansuussa.

- Lentäjät on koulutettu toimimaan salamannopeasti, ja lentäjä ehti laukaista heittoistuimen. Laskuvarjo toimi, ja lentäjä selviytyi onnettomuudesta ilman isohkoja vahinkoja, Magnergård kertoi.

Ruotsin ilmavoimille tämänpäiväinen onnettomuus merkitsi kolmannen Jas Gripen -hävittäjän menettämistä. Aiemmat onnettomuudet ovat sattuneet 1999 ja 2005. Kaikissa Jas Gripen -onnettomuuksissa lentäjät ovat pelastautuneet.

Myös Jas Gripen -hävittäjien koelentovaiheessa sattui kaksi maahansyöksyä, jotka järkyttivät Ruotsia kovasti. Talvella 1989 Jas Gripen lähti pyörimään ympäri, kun kone oli laskeutumassa Linköpingin lentokentälle. Elokuussa 1993 näytöslennolla ollut Jas-hävittäjä putosi sunnuntaita viettävien ihmisten sekaan Långholmenin saarelle Tukholman keskustassa. Kuin ihmeen kaupalla kukaan ei jäänyt koneen alle, ja kone vältti liikenteellisesti tärkeän Västerbro-sillan 20-25 metrillä.

Ruotsilla on melkoinen Jas Gripen -hävittäjien ylijäämä. Teollisuuspoliittisista syistä Ruotsin valtiopäivät on tilannut 204 ruotsalaisvalmisteista Jas Gripen -konetta. Puolustusvoimien komentaja Håkan Syre'n määritteli viime keväänä Ruotsin ilmavoimien tarpeeksi 100 Jas Gripen -konetta.

(MTV3-STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.