Yksi kesän uusista suosikkiharrastuksista on järvihölkkä. Viileässä vedessä juokseminen on tehokasta kuntoilua, koska vesi vastustaa liikkeitä ja alhainen lämpötila tehostaa lämpöenergian kulutusta.
Suomalaisen vesiliikuntainstituutin toimitusjohtaja Eevaliisa Anttila kannustaa suomalaisia harrastamaan luonnonvesissä uimista ja vesijuoksua nyt, kun se on kaikkein mukavinta. Tilastojen mukaan järvien pintalämpötilat ovat korkeimmillaan Jaakon päivänä. Jäähtyminen alkaa elokuun alkupuolella.
Huonokuntoisen juoksulenkki
Varsinkin huonokuntoisen ja ylipainoisen on vaikea saavuttaa järvihölkkää vastaava energiakulutus samassa ajassa kuin esimerkiksi juosten kuivalla maalla. Vedessä säästyy Eevaliisa Anttilan mukaan myös rasitus- ja liikuntavammoilta.
Laihduttajalle vesijuoksulla on monia etuja. Se kiinteyttää pakaroita, vatsaa ja selkälihaksia. Vesijuostessa ei tarvitse osata vaikeita uintitekniikoita eikä panna päätä veden alle. Pystyasennossa edetessä ei tule niska kipeäksi, ja matkalla voi jutella vaikka kaverin kanssa. Lisäksi vedessä juostessa ruumis on piilossa veden alla, eivätkä toiset näe miltä kunkin liikkuminen näyttää.
Jotta vesijuoksu laihduttaisi pysyvästi, sitä pitää Anttilan mukaan harrastaa säännöllisesti vähintään puoli tuntia kerralla, kolme kertaa viikossa. Mitä nopeampi on tempo, sitä tehokkaampi on harjoitus.
Vesijuoksuvyö ei ole pelastusliivi
Järvessä tai meressä juoksijan on hyvä muistaa, että vesijuoksuvyö ei ole pelastusliivi. Anttila tähdentää, että ei kannata hölkätä liian kauas rannasta, jos epäilee, ettei jaksa tulla takaisin. Lisäksi pitää varoa veneväyliä. Turvallisinta on lenkkeillä kaverin seurassa tai veneen saattamana.
Kuuntele, Eevaliisa Anttilan haastattelu sekä Radio Novassa. Lue lisää järvihölkästä ja tarkasta pintavesien lämpötilat.