Järjestöt saavat yhä enemmän varoja testamentteina

Mahdollisuus omaisuuden testamenttaamiseen yleishyödylliselle järjestölle näyttää kiinnostavan yhä useampaa.

Suomen Syöpäyhdistyksen talouspäällikön Eero Keräsen mukaan testamenttilahjoitusten määrä on ollut hienoisessa kasvussa kymmenen viime vuotta.

Syöpäjärjestöt saavat vuosittain 10-20 testamenttilahjoitusta, joiden arvo on yhteensä 2-4 miljoonaa euroa. Keräsen mukaan järjestöjen tuloista merkittävä osa, lähes neljännes, tulee testamenteista.

Testamentit tulevat tavallisesti syöpää sairastaneilta tai henkilöiltä, joiden lähipiirissä on ollut syöpää.

Juuri sairauksiin liittyvät järjestöt saavat ulkomaillakin eniten testamentteja, kertoo Greenpeacen varainhankkija Raisa Heinämäki. Toinen maailmalla suosittu testamenttien kohde ovat hänen mukaansa eläinsuojelujärjestöt. Ympäristöjärjestöille testamenttivaroja tulee vähemmän.

Helsingin eläinsuojeluyhdistykselle testamenttaaminen on yleistynyt vuosien aikana. Tiedottaja Riikka Suominen kertoo, että järjestö saa vuosittain kahdesta viiteen testamenttilahjoitusta, jotka ovat olennaisen tärkeä osa yhdistyksen tuloja.

Tiedottamista lisätty

Useat järjestöt ovat lisänneet tiedottamista testamenttilahjoituksen mahdollisuudesta. Varsin monien tunnettujen suomalaisten järjestöjen internetsivuilta löytyy nykyisin tietoa ja ohjeita testamenttaamisesta.

Syöpäyhdistyksen Keränen arvioi, että yhtenä syynä testamenttilahjoitusten lisääntymiseen on myös se, että on yhä enemmän ihmisiä, joilla ei ole kovin läheisiä omaisia. Syöpäjärjestöille testamenttaava voi määrätä, mihin tarkoitukseen haluaa varansa käytettävän. Keräsen mukaan ylivoimaisesti suosituin kohde on syöpätautien lääketieteellinen tutkimus.

Keräsen mukaan moni tuntuu arvostavan sitä, ettei yleishyödylliselle järjestölle tehtävästä lahjoituksesta tarvitse maksaa veroa.

- He tuntevat, että ovat maksaneet ihan tarpeeksi veroja eläessään.

Greenpeacen Heinämäki kertoo, että etenkin Ruotsissa ja Tanskassa kiinnostus järjestölle testamenttaamiseen on kasvanut. Hänen mukaansa näissä maissa testamenteista puhutaan muutenkin Suomea avoimemmin.

- Uskon, että yleisellä tasolla tietoisuus testamenttiasioista kasvaa Suomessakin, Heinämäki sanoo.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat