Mainos

Japanin valtapuolueelle murskatappio - Pääministeri eroaa

Japanin pääministeri Ryutaro Hashimoto on ilmoittanut eroavansa tehtävästään katkeran vaalitappion jälkeen.

Japanin hallitseva liberaalidemokraattinen puolue LDP kärsi eilen murskatappion vaaleissa, joissa jaettiin puolet parlamentin ylähuoneen 252 paikasta. LDP kykeni säilytti aiemmista 61 paikastaan vain 44. Sekä pääoppositiopuolue demokraatit että kommunistit puolestaan lisäsivät paikkalukuaan. Vaalitulos merkitsee, että pääministeri Ryutaro Hashimoton on mitä todennäköisimmin erottava. Hashimoto itse viittasi tähän mahdollisuuteen jo ensimmäisten ovensuukyselyjen tulosten selvittyä. Pääministeri ilmoitti kuitenkin odottavansa vaalitulosten vahvistusta, neuvottelevansa puoluejohdon kanssa ja vasta sitten kertovan päätöksestään.

-Tulokset ovat minun vastuullani. Teen päätöksen, joka on omasta mielestäni järkevä, totesi väsyneeltä näyttänyt 60-vuotias Hashimoto toimittajille. LDP:n pääsihteeri Koichi Kato ilmoitti jo ensimmäisten ovensuukyselyjen selvittyä, että puolueen on vaalitulosten valossa harkittava uudelleen pääministeri Hashimoton asemaa. -Hän ilmoittaa erostaan tänä iltana tai huomenna. Se on vain ajan kysymys, totesi LDP:n edustaja uutistoimisto Kyodon mukaan. Mikäli näin käy, pääministerin heinäkuun lopuksi suunniteltu matka Yhdysvaltoihin ja neuvottelut presidentti Bill Clintonin kanssa luonnollisestikin peruuntuvat.

Fuji-televisiokanavan mukaan koko puoluejohto ilmoittaa erostaan lähipäivinä, mikäli vaalitulos vahvistetaan.

Lama lannisti

LDP on hallinnut Japanin poliittista elämää jo neljä vuosikymmentä. Tammikuussa vuonna 1996 virkaansa astunut Hashimoto johti puolueen uudelleen valtaan sen jälkeen, kun LDP oli kärsinyt ensimmäisen vaalitappionsa 38 vuoteen vuonna 1993. Viime vuonna Japani kuitenkin suistui ankarimpaan lamaan sitten toisen maailmansodan ja talousvaikeudet ovat kostautuneet pääministerin suosion romahduksena.

Eräs Hashimoton vahvimmista seuraajaehdokkaista on ulkoministeri Kaizo Obuchi , jolla on vahva kannatus puolueen sisällä. Obuchia on kuitenkin arvosteltu siitä, ettei hänellä ole selkeää poliittista ohjelmaa, kunnollista käsitystä talousasioista ja henkilökohtaista viehätysvoimaa. Japanin talousasiantuntijat pelkäävätkin, että Obuchin valinta seuraavaksi pääministeriksi olisi tuhoisaa maan talouden toipumisen kannalta.

Ylähuoneella ei Japanissa ole veto-oikeutta alahuoneen päätöksiin, joita ylähuone voi vain viivyttää. Tällä kertaa ylähuonevaaleista muodostui kuitenkin kansanäänestys, jossa luottamus pääministeriä kohtaan punnittiin. LDP:llä on alahuoneessa edelleen 13 paikan enemmistö.

Mikäli liberaalidemokraatit olisivat kyenneet pitämään kaikki ylähuoneen 61 paikkaa, olisi puolue tulkinnut tämän luottamuslauseeksi Hashimoton talouspolitiikalle. Vaaleissa äänesti noin 60 prosenttia kansalaisista, joka on lähes 15 prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisissä ylähuonevaaleissa vuonna 1995.

Hashimoto perui matkat USA:han ja Ranskaan

Japanissa eilisten vaalien häviäjät ovat parhaillaan kokoontuneet kriisikokoukseen. Japanin pääministeri Ryutaro Hashimoto ja hallitsevan LDP-puolueen virkailijat pohtivat vaalitappiota, jonka myötä liberaalidemokraatit menettävät 17 paikkaa Japanin parlamentin ylähuoneessa. Hashimoto ilmoitti aamulla erostaan, samalla hän kertoi peruuttavansa suunnitellut matkansa Yhdysvaltoihin ja Ranskaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.