Mainos

Jäätyneen joulukuusen sulatus vaatii malttia

Paukkupakkasilla joulukuusi vaatii noin vuorokauden sopeutumisajan ennen sisälle tuomista, sillä muuten lämpötilaero saattaa koitua sille liian suureksi sokiksi ja neulaset varisevat ennen aikojaan.

Joulupuuseura toivoo kuusen hankkijoille malttia paukkupakkasilla. Jos joulukuusta ei tuoda maltilla sisälle, neulasia voi joutua imuroimaan jo tapanina.

Jäätynyt kuusi pitää sulattaa hitaasti ennen jalkaan asettamista. Hyvä sulatuspaikka on viileä tila, jossa on muutama lämpöaste.

-Joulukuusi vaatii noin vuorokauden sopeutumisen, jotta lämpötilaerosta ei muodostuisi sille liian suurta sokkia, neuvoo seuran puheenjohtaja Markku Pulkkinen.

Jos viileää tilaa ei ole, voi puun viedä pesuhuoneeseen. Siellä tyvi pidetään vesiämpärissä ja neulasisto suihkutetaan heti kylmällä vedellä ja vielä muutaman tunnin kuluttua uudelleen. Puu on valmis jalkaan asetettavaksi noin kahdeksan tunnin kuluttua.

-Jos joulukuusta ei sopeuteta hitaasti huoneenlämpöön, voivat neulaset varista jo muutaman päivän päästä. Lisäksi kuusi saattaa alkaa haista vanhalta vihdalta, Pulkkinen varoittaa.

Joulupuuseura ry:n tarkoitus on edistää suomalaisen aidon joulukuusen käyttöä. Kuusten ohella sen toimintaan kuuluvat koristehavut sekä muut luonnon koristemateriaalit. Seurassa on noin 450 jäsentä.

Joulukuusi on tarkka ostos

Joulukuusta ostettaessa kannattaa hakea tuore ja tuoksuva puu. Myyjältä voi kysäistä, milloin se on kaadettu ja onko se kotimainen.

Kuusta voi kuljettaa auton katolla suojaamattomana vain lyhyillä matkoilla. Yli kymmenen kilometrin matkoilla pitäisi puu seuran mielestä pakata muoviin tai muuhun kääreeseen.

Kun kuusta asetellaan kotona jalkaan, pitää tyven mahtua siihen ohentamattomana eikä tyvestä saa poistaa kuorta. Tyven leikkauspinnan on oltava koko ajan vedessä, joka ei saa päästä välillä loppumaan. Kuusi saattaa tarvita ensimmäisen vuorokauden aikana 2-3 litraa vettä. Lannoitetta ei kasteluveteen tarvitse laittaa.

Kun koittaa aika päästä eroon kuusesta, voi oksasaksilla leikata oksat joko kokonaan tai osittain niin, että kuusi sopii ovista. Kuljetuksen ajan kuusen voi panna esimerkiksi jätesäkkiin. Mitä lämpimämmässä ja kuivemmassa tilassa kuusi on, sitä herkemmin neulaset karisevat, joulupuuseura muistuttaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.