"Jäätteenmäki pyysi muistioita toistuvasti"

Helsingin käräjäoikeus on julkistanut Irak-jutun syytekirjelmän. Haastehakemuksen mukaan syyttäjä vaatii Manniselle ja Jäätteenmäelle sakkorangaistusta.

Julkistetun syytekirjelmän mukaan Anneli Jäätteenmäki pyysi presidentin neuvonantajalta toistuvasti salaista asiakirjaa Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin ja pääministeri Paavo Lipposen Irak-neuvotteluista. Haastehakemuksesta käy myös ilmi, että Jäätteenmäki sai tietoja ulkoministeriön asiakirjoista käytännössä heti kun ne valmistuivat.

Martti Mannista syytetään jutussa virkasalaisuuden rikkomisesta ja Jäätteenmäkeä yllytyksestä tai avunannosta siihen. Haastehakemuksen mukaan syyttäjä vaatii Manniselle ja Jäätteenmäelle sakkorangaistusta.

Haastehakemuksen mukaan presidentin entisen neuvonantajan Martti Mannisen ja vaalikamppailua käyneen keskustajohtaja Anneli Jäätteenmäen tapaaminen töölöläisessä Mamma Rosa -ravintolassa 28. tammikuuta 2003 nousee erittäin keskeiseen asemaan.

Jäätteenmäki "taivutteli tahallaan"

Haastehakemuksen mukaan Jäätteenmäki "tahallaan taivutteli" Mannista virkasalaisuuden rikkomiseen pyytämällä tätä toistuvasti luovuttamaan salaisen WASB-050 asiakirjan tai tiivistelmän siitä.

WASB-050 asiakirja käsitteli Bushin ja Lipposen 9.12.2002 Washingtonissa käymiä keskusteluja Irak-asiasta.

Syytteen mukaan Manninen näytti kyseistä salaista asiakirjaa Jäätteenmäelle ja paljasti siitä suullisesti tietoja.

Haastehakemuksesta ei käy ilmi, kumpi kutsui kumman ravintolaan, mutta selvää on, että etukäteen keskustelua asiasta oli käyty. Miksi Mannisella olisi muuten ollut salainen asiakirja mukanaan?

Sen lisäksi Manninen myöhemmin laati WASB-050-asiakirjan salaisista tiedoista kirjallisen koosteen, jonka hän faksasi Jäätteenmäen kotiin.

Näitä sekä muita Irak-tietoja Jäätteenmäki paljasti internet-kotisivuillaan ja MTV3:n vaalitentissä 6.3.2003. Videonauha kyseisestä vaalitentistä on nimetty jutussa todisteeksi.

Manninen paljasti tietoja 39 asiakirjasta

Haastehakemuksen mukaan Martti Manninen paljasti Jäätteenmäelle tietoja kaikkiaan 39 asiakirjasta. Manninen keräsi tietoja kirjoittamalla koosteita salaisista, paperisista asiakirjoista ja kopioimalla sähköisiä asiakirjoja kannettavalle tietokoneelleen. Näitä hän sitten faksasi Jäätteenmäelle.

Manninen paljasti tiedot Jäätteenmäelle käytännössä saman tien. Osa asiakirjoista on lähetetty eteenpäin heti samana päivänä kun ne ovat valmistuneet ja kirjattu ulkoministeriön järjestelmään.

Heti Mamma Rosa -tapaamisen jälkeisenä päivänä Manninen faksasi tietoja sinä päivänä valmistuneesta ulkoministeriön Irakia koskevasta taustamuistiosta.

Irak-tietojen lisäksi Manninen paljasti paljon muutakin, lähinnä luottamukselliseksi luokiteltua tietoa. Tällaisia ovat syytteessä lueteltujen asiakirjojen otsikkojen mukaan esimerkiksi:

- Naton pääsihteerin George Robertsonin ja ulkoministeri Erkki Tuomiojan keskustelut 30. tammikuuta.

- Ranskan presidentin Jacques Chiracin ja pääministeri Lipposen keskustelut 7.2. Pariisissa.

- Ranskan suurlähettilään käynti ulkoministeri Tuomiojan luona 4.2.2003.

Erään Suomen Tukholman-suurlähetystön laatiman ja Jäätteenmäelle paljastetun asiakirjan otsikko oli: "Ruotsin poliittinen johto huolissaan EU-rintaman hajoamisesta Irak-kysymyksessä". Näitä arvioita oli mm. Venäjän, Hollannin, Saksan, Espanjan ja Tanskan Irak-kannoista. Osa asiakirjoista liittyi Pohjois-Korean kysymykseen.

Tietojen luovutuksen ajankohta 28.1.-24.3.

Syytteen perusteella ei selviä, mikä oli Mannisen motiivi lähettää Jäätteenmäelle tietoja. Yhdeksi todisteluteemaksi Mannisen osalta on nimetty "Jäätteenmäen vaikutus siihen, että Manninen oli lähettänyt tietoja Jäätteenmäelle."

Jäätteenmäen osalta todetaan, että tietojen saaminen oli hänen intressissään ja Jäätteenmäki käytti tietoja vaalikamppailussaan.

Jäätteenmäki ja Manninen ovat kiistäneet syytteet.

Helsingin käräjäoikeus julkisti haastehakemuksen tänään, kun useat tiedotusvälineet olivat sitä pyytäneet. Käräjätuomari Henrikki Mikkola toteaa haastehakemuksen julkisuudesta antamassaan päätöksessä, että tietojen antaminen ei vaaranna rikoksen selvittämistä tai tutkinnan tarkoituksen toteutumista.

Päätöksessä todetaan myös, että oikeudenkäynnin julkisuus kuuluu oikeusvaltion keskeisiin periaatteisiin, eikä tietojen antaminen aiheuta vahinkoa.

(MTV3)


.

(Seitsemän uutiset 23.12.2003)

Lue myös:

    Uusimmat