Mainos

Jäänmurtajien sesonki alkoi Perämerellä

Talven ensimmäinen jäänmurtaja kyntää jo Perämerta. Murtaja Otso on avustamassa liikennettä Oulun, Kemin ja Tornion edustoilla. Kemin edustalla on jo 15-25 senttiä paksua jäätä Kemi kakkoselle asti. Raahesta etelään jäätä on osin rannikoilla ja saaristossa. Murtaja-apua siellä tarvitaan kuitenkin vasta muutaman viikon kuluttua.

Laivaliikenne kulkee Oulusta Kemiin avomerellä Kemi ykkösen majakan kautta.
-Saaristo pidetään käyttämättömänä liikenteeltä vielä jonkin aikaa, ja odotellaan jään paksuuntumista, kertoo Otson kapteeni Juha Varis.
Jos pakkaset jatkuvat, jäätä alkaa muodostua hyvinkin nopeasti.

Perämerellä läpi talven liikkuvat laivat eivät tarvitse Variksen mukaan vielä avustusta. Heikommissa aluksissa on kuitenkin riittänyt avustettavaa. Oulun liikenne ei ole tarvinnut vielä murtaja-apua. Laivoja on jouduttu auttamaan vain Kemissä ja Torniossa.

Etelä-Suomeen murtajat joulun tienoilla

Seuraavaksi liikenteeseen pitäisi tulla Fennica tai Nordica. Toinen on kuitenkin vielä töissä Skotlannissa ja toinen Turussa huollossa, Varis kertoi. Näin ollen töihin voivat lähteä myös Kontio tai Sisu. Nordica ja Fennica avustavat yleensä Perämeren eteläosassa. Kontio ja Otso ovat tyypillisiä Perämeren murtajia. Sisu ja Urho avustavat puolestaan Oulun, Kemin ja Perämeren pohjukan liikennettä. Apu ja Voima murtavat Suomenlahdella.

Varamurtajana toimii saksalaisomistuksessa oleva Hanse. Sen sopimus päättynee tietojen mukaan kuitenkin keväällä. Lisäksi Raumalla on rakenteilla yksi murtaja.

Etelä-Suomen merialueet ovat tarvinneet murtaja-apua kesimäärin joulun tienoilla tai vasta tammikuun puolella. Suomenlahdella murtajakausi loppuu vapun tienoilla. Perämeren rannikolla paukkui tiistaina parinkymmenen asteen pakkanen. Perämeren talvi on pitkä: täyttä talvea merellä eletään vielä maalis-huhtikuussa.
-Maaliskuun kolmannella viikolla keskimäärin jääpeite on laajimmillaan Suomessa, Varis muistelee.
-Olkoon talvi semmoinen tai tämmöinen, niin melkein aina viimeinen jäänmurtaja Perämereltä lähtee toukokuun 25. päivän tietämissä, hän kertoi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.