Suomen jääkiekkoilulla on jo vahvistettu ympäristöohjelma liiton kilpailujärjestelmälle. Kahden vuoden aikana valmistuu vielä erilliset ympäristöohjelmat valmennus- ja koulutusjärjestelmälle sekä olosuhteille ja hallinnolle.
Hyväksytyn ympäristöpolitiikan tavoitteiksi linjattiin jääkiekkoilun ekotehokkuuden paraneminen, ympäristökasvatuksen sisältyminen liiton kasvatusvastuuseen sekä aseman saavuttaminen liikunnan ympäristöasioiden kehittämisen kärkijoukoissa.
Kilpailujärjestelmän ympäristöohjelma tuo muutoksia pelimatkoihin ja pelien määrään. Otteluita muutetaan osittain turnauksiksi, ja tuomarit kutsutaan nykyistä lähempää. Uudistukset tukevat myös jääkiekon lasten ja nuorten urheilufilosofian toteutumista.
Liikenne aiheuttaa suurimman osan jääkiekkoilun ympäristövaikutuksista. Liikenteen määrän vähentämiseksi pelejä keskitetään lähialueille: nykyään ajetaan autoilla 168,7 miljoonaa kilometriä kaudessa otteluihin ja harjoituksiin. Matkoja tekevät sekä joukkueet, erotuomarit että suuri yleisö, jota kannustetaan käyttämään kimppakyytejä tai joukkoliikennettä.
Nuorisopäällikkö Eero Lehti sanoo muutamankin prosentin vähennyksen kilometreissä olevan kannatettavaa vastuun ottamista. Tapakasvatusta ja ympäristötietoisuutta voidaan antaa vaikkapa pitkillä bussimatkoilla. Liikenteen lisäksi jäähallien energiankulutus aiheuttaa eniten ympäristövaikutuksia. Vaikutus supistuksiin tuntuu säästöinä myös talouden puolella: henkilöautoliikenteestä aiheutuvat kulut vähenevät, ja energialaskut pienenevät.
Lehden mukaan on tärkeätä, että myös junioripelaajat voisivat säilyttää nykyistä enemmän varusteitaan hallien kuivaustiloissa. Tällöin pelikassit pienenisivät, ja kimppakyytiin mahtuisi useampi pelaaja.
(MTV3-STT)