Itsekseen ajeleva ruohonleikkuri

Kiireinen puutarhuri saa mukavan helpotuksen itse leikkaavasta ruohonleikkurista. Tämä verkkovirralla toimiva pieni tietokone on pakokaasuton ja lähes äänetön ja sen voi jättää leikkaamaan ruohoa ajastimen avulla esimerkiksi yön ajaksi.

Ensimmäiset itsetoimivat ruohonleikkurit kehitettiin markkinoille seitsemän vuotta sitten. Tällöin leikkuri toimi aurinkokennoilla. Nyt markkinoilla on ollut muutaman vuoden ajan sähkökäyttöinen, ladattava leikkuri. Husqvarnan edustaja Mikko Korhosen mukaan kysyntää on ollut mukavasti: "Tämä leikkuri on viimeisten vuosien aikana yleistynyt hirveästi. Viime vuonna myytiin 250 kappaletta, mutta tänä vuonna oli jo heinäkuuhun mennessä mennyt yli 500 leikkuria kaupaksi."

Toimintaperiaatteet

Itsetoimiva ruohonleikkuri käynnistyy ja pysähtyy turvakoodin avulla. Aivan kuten matkapuhelimissa, myös tässä käytetään 4-numeroista koodia, jolla laite tunnistaa käyttäjänsä. Näin vältetään myös väärien ihmisten mahdollisuus laitteen käyttöön. Jos joku asiaankuulumaton yrittää pysäyttää leikkurin ja kantaa sen pois, syttyy leikkurin varashälytin.

Kone kulkee nurmella sattumanvaraisesti. Alueet, joille koneen ei toivota menevän (kuten kukkapenkit ja puut) rajataan kaapeleilla. Samoin esimerkiksi tontin reunat rajataan heikkovirtajohdolla. Kun leikkuri lähestyy tontin rajaa, sen tunnistin tunnistaa johdon ja leikkuri kääntyy takaisin leikattavalle alueelle.

Leikkuutekniikka on kehitetty sellaiseksi, että leikkuujäte jää nurmikon ravinteeksi. Tällöin kone leikkaa ruohoa hyvin vähän kerrallaan ja leikkuujätettä ei jää haravoitavaksi nurmelle. Kone leikkaa noin 100 neliötä tunnissa. Koska leikkuri toimii ajastimella, sen voi esimerkiksi jättää leikkaamaan yön ajaksi.

Lataus välillä ja taas mennään

Kone ladataan noin puolentoista tunnin välein. Leikkurin tietokone tunnistaa lataustarpeen ja se seuraa maassa olevaa suunnistuskaapelia latauspaikalle johon se kiinnittyy ja lataa akun. Mikko Korhonen kehaisee laitteen helppokäyttöisyyttä: "Oikeastaan leikkuri voidaan viedä keväällä pihalle. Ja syksyllä sitten haetaan se pois ja nurmikko pysyy siistinä koko kesän."

Huoltoa ja huonoja puolia

Huoltotoimenpiteitäkin toki on. Korhosen mukaan leikkurin tietokone ilmoittaa vikapaikan, jos laite sattuu menemään epäkuntoon. Useimmiten syynä on terien tukkeutuminen. Ne olisikin syytä puhdistaa säännöllisin väliajoin. Myös laturin kosketuspinnat kannattaa puhdistaa ja kuivata silloin tällöin. "Myös se heikko puoli tässä laitteessa on, että kunto ei enää tahdo kasvaa, kun nurmikkoa ei tarvitse leikata," Korhonen naurahtaa.

Kulut

Aivan joka kodin ruohonleikkuriksi tätä laitetta ei suhteellisen kalliin hintansa vuoksi voi nimittää. Leikkuri maksaa noin 11 000 markkaa. Leikkurin oston jälkeen käyttökulut ovat varsin pienet, sillä ainoastaan lataamiseen tarvittava sähkö maksaa. Bensaahan tämä tietokoneleikkuri ei käytä.

Tekstit ja kuva: Niina Rintamäki

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja